Slutt på slitet i Sirevåg

En betydelig investering i et nytt pakke og palleteringsanlegg har eliminert mange tunge løft hos Norsk Hundefôr AS.

- Før slet vi skikkelig tungt, men nå går pakkeprosessen som en lek, sier teknisk ansvarlig Otto Bø i Norsk Hundefôr.

Den Norturaeide bedriften i Sirevåg på Jæren er spesialisert på videreforedling av avfallsprodukter fra slakteindustrien og har de siste fire årene systematisk automatisert produksjonslinjene sine.

Nå står et komplett interntransportanlegg i full drift, hvor strømmen av fylte bokser med hundemat samles effektivt og sorteres på løpende bånd fram til palletering og sluttmerking. Det er prosjektert og satt i drift av systemleverandøren ITO AS i Oslo, og strategisk plassert på linjen står en styrestasjon fra italienske Prismatic. Her blir strømmen av bokser med hundemat fordelt i aktuelle mønstre, slik som 1x5, 2x2 eller 3x2 og med boksefrontetikettene vendt utover til kjapp identifisering av den aktuelle butikkvarianten.

På enden av linjen blir de ferdige brettpakningene krympefilmpakket individuelt og sendt til et palleteringsanlegg av merket M6 fra italienske Lorenz Pan. Dette kan samle inntil 45 enheter per minutt (2 700 i timen) til å holde styr på 15 forskjellige produkttyper og mønstre. Derfra lander den aktuelle varen i en Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskin fra Pall-Pack AS, hvor pallene får toppforsegling og blir stablet to og to via en oppløfter, for å så å bli samviklet. En etiketteringsmaskin levert av ACT Gruppen runder av automatpakkeprosessen.

Sparer mange tunge løft

Teknisk ansvarlig Otto Bø i Norsk Hundefôr er svært fornøyd med resultatet.

- Inntil nylig slet vi skikkelig tungt. Det å skyve tunge baljer med kjøtt hit og dit hele dagen er ingen dans på roser. Og tenk på all pallesnuingen som måtte til. Riktignok hadde vi hjelp av trucker akkurat her, men det var et forferdelig styr for å få pakket alt korrekt. Nå går pakkeprosessen som en lek, og dette har gjort hverdagen vår mye, mye enklere, sier Bø.

Tvingende nødvendig

- Etter denne rasjonaliseringen produserer vi noe slikt som 30 millioner bokser i året med mindre enn 25 ansatte, mot rundt 50 før. Samtidig har vi redusert feilkildene og skapt bedre betingelser for den gjenværende arbeidsstokken, opplyser daglig leder Jon Kasland.

Han er overbevist om at investering i effektive internpakkeanlegg er tvingende nødvendig for den som satser på eksport fra høykostlandet Norge.

På Sirevåg utgjorde utlandsandelen hele 98 prosent av fjorårets totalomsetning på 130 millioner kroner. Desidert største pakkeobjekt for selskapet er den tyske markedslederen «Rinti» - et premium våtfôr til våre firbente venner - med noe slikt som 28 millioner bokser i året.

For mer informasjon, se ogwww.hunderfor.nowww.ito.no

www.logistikk-ledelse.no © 2013

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!