Håndterer tre produksjonslinjer simultant

- Det viktigste for oss er at alt må fungere sammen hele tiden. Det er flyten i produksjonen som avgjør om vi har gode resultater på bunnlinjen når året er omme. Derfor var det viktig for oss å øke kapasiteten på pakkesiden, sier produksjonssjef Mikael Herdestrøm i Kemetyl Norge AS i Halden.

En Kuka palleteringsrobot med Unigripper overliggende vakuumgriper håndterer i alt tre produksjonslinjer simultant. Etter ferdig palletering fraktes pallene gjennom en Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskin for vann og støvtett forpakning.

Jørn Wad

Han er godt fornøyd etter at bedriften fikk på plass både robotpakking og -palletering sammen med et komplett transport- og vikleranlegg. Dette har gitt en forbedret produksjon, og ikke minst større forutsigbarhet. Og det er viktig for en teknisk/kjemisk bedrift.

Selskapet er en del av den raskt voksende Kemetyl Group som har sin opprinnelse i svenske Sulfidsprit AB. Her i landet er Kemetyl kjent for blant annet "non food"-leveranser av væsker, bilpleieprodukter og tilbehør, samt hygiene- og husholdningsprodukter til Shells bensinstasjoner.

- Siden vi både er produsent og grossist med en rekke handelsvarer er den interne produksjonslogistikken er ekstremt viktig for oss. En fornuftig og god logistikk skaper en trygg og rasjonell drift, sier Herdestrøm.

Tre produksjonslinjer simultant

I Halden produserer Kemetyl på til sammen tre produksjonslinjer som alle kan produseres simultant. Fra før hadde de en eldre palleteringsmaskin stående, og valget stod dermed mellom å "rehabilitere" denne eller se på nye fremtidsrettede investeringer. Valget falt på det siste, der ITO Intern Transport AS har levert et nytt robot palleteringsanlegg med automatisk vikling gjennom Pall-Pack 8000.

- Vi gjorde den samme vurderingen som gjøres ved alle investeringer i selskap av vår type: Hvilke leverandører kan komme opp med løsninger som innebærer de beste tekniske løsningene for de oppgavene som skal løses, til en konkurransedyktig pris. Slik sett var denne leveransen intet unntak, forteller Herdestrøm.

Utfordringen var å finne rette løsning som simultant kunne palletere fra tre produksjonslinjer og til sammen 12 forskjellige pallmønstre og produkter.

- Det ble valgt en sentral palleteringsrobot som i dag håndterer alle tre produksjonslinjer. Kapasiteten ligger på fra mellom fem til åtte enheter pr. linje og gripes i dag med en overliggende vakuumgriper. I forkant av roboten mønstrer vi opp eskene i rett mønster og for å skape oss tid til å håndtere kapasitetene. Det ville ikke vært mulig å gripe én og én eske, forklarer Herdestrøm.

Totalt fordeles produktene videre på tre palleteringsstasjoner som bindes sammen av en dobbelt pallvogn. En sentral oppgave var også forutsetningen om å integrere seg opp mot en eksisterende platepalleterer, slik at vognen i praksis har fire henteposisjoner. Etter ferdig palletering fraktes pallene ut og gjennom en Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskin for vann og støvtett forpakning. Den er utstyrt med toppark og stabiliseringsplate for å holde godset stabilt under emballering. Nytt er også luftdyser som "blåser" ned topparket og sikrer at dette legger seg på samme plass hver gang.

Etter ferdig emballering får pallene påført en palletikett og distribueres enten direkte til kunde eller videre til Kemetyls sentrallager på Vestby.

Service og nærhet

Gjennom anskaffelsesfasen syntes produksjonssjefen det var en stor fordel at de bare forholdt seg til én person i ITO Intern Transport som i samråd med Kemetyl styrte hele prosjektet og fikk integrert den eksisterende palleteringsmaskinen, den nye strekkfilmmaskinen og palletikettereren i slutten av linjen, forteller Herdestrøm.

- Som produksjonsbedrift har det alltid vært viktig med årlige servicegjennomganger, slik at vi sikrer en høyest mulig oppetid. Derfor er det veldig positivt for oss at leverandøren det siste året har bygget opp sin servicestab i Oslo med nye to medarbeidere. Vi har nå lagt opp til to årlige servicer som omfatter både transportanlegget, roboten og Pall-Packmaskinen. Alt dette gjøres nå av ITO og fungerer veldig greit da jeg i etterkant mottar en servicerapport med hva som er gjort og hva som anbefales gjort ved neste service, avslutter Mikael Herdestrøm i Kemetyl.

www.logistikk-ledelse.no © 2013

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!