Klart fokus og kontinuerlige forbedringer

Skritt for skritt har OSO Hotwater AS vokst til å bli norsk markedsleder innen utvikling og produksjon av varmtvannsberedere. På selskapets fabrikk Hokksund bidrar nå nye palleviklere og stroppemaskiner til at linjene er blitt mer stabile samtidig med at de ansatte spares for mange tunge løft.

Posisjonen til OSO Hotwater er i følge Operating Director Roy Magnussen et resultat av kontinuerlig teknisk utvikling kombinert med nøye gjennomtenkte investeringer helt siden starten i 1932.

Ranvald Johansen

Siden 1971 er det produsert mer enn to og en halv millioner rustfrie varmtvannsberedere i Hokksund. OSO Hotwater AS omsetter for rundt 500 millioner kroner i året og har en betydelig eksport.

Roy Magnussen, Operating Director i OSO Hotwater Group AS, sier at selskapets posisjon langt fra skyldes flaks eller tilfeldigheter, men er et resultat av kontinuerlig teknisk utvikling kombinert med nøye gjennomtenkte investeringer siden starten i 1932.

- Jeg vil tro at årsaken til suksessen er todelt, filosoferer Magnussen. - For det første har bedriften holdt et bestemt fokus, nemlig å utvikle og produsere stadig nye generasjoner av varmtvannsberedere. For det andre har det hele tiden vært fokus fra eierne på en kontinuerlig forskning og utviklingsprosess som har gjort at vi hele tiden har vært i front rent teknologisk. Dette har lagt grunnlaget for at bedriften også har hatt til dels store eksportandeler i perioder. Faktisk var vi oppe i 50 prosent eksport i en periode. Imidlertid satte finanskrisen en stopper for dette - eller i alle fall bremset utviklingen ganske betraktelig.

OSO er ikke typen til å gi opp. Utfordringer blir løst på løpende bånd - og aller helst liker de å være proaktive - altså ha fremtidens løsninger parate når utfordringene dukker opp:

- Vi bygger alle spesialmaskinene våre selv, men gjør bruk av de ferdige elementene som måtte finnes i markedet. Så når nye produkter er ferdig utviklet og testet og skal settes i produksjon, kan vi selv gjøre de endringene det måtte være behov for. Vi liker å være selvforsynte, kan man si. Bare FoU avdelingen får teller snaut et titalls personer, og vi har en betydelig teknisk avdeling.

Nye palleviklere

Seneste investeringsobjekt er tre viklere fra Pall-Pack AS. De er plassert ved enden av produksjonslinjene. Her står de ferdigpakkede varmtvannsberederne i bølgepappkasser stille mens den 20 mm tykke PP-filmen vikles rundt dem.

Pall-Pack 8000 er spesielt utviklet med tanke på vikling av høyt og ustabilt gods. Høyden blir registrert automatisk, og så vikles/kuttes/sveises folien fast og blir til en kompakt, vanntett transportpakning.

Vikleren er tandemsdreiet for maksimal presisjon, noe som gir høye hastigheter med optimal driftssikkerhet. Motorisert forstrekk er standard og tilpasser i så måte strekket på filmen til den aktuelle kunden. Dette gir god sikring til lave kostnader, pluss enkel betjening.

I tillegg er den utstyrt med toppark, og ved hjelp av fire gripere i topp dras toppfilmen sikkert over godset.

Produktene blir til slutt stroppet med smale, sterke PP-plastbånd på to maskiner fra tyske Mosca som også er levert Pall-Pack.

- Vi kjente ikke til leverandøren, men da vi gikk ut i markedet for å sjekke hva som fantes tilgjengelig, og ikke minst hva som kunne passe til våre behov, falt det naturlig å velge en kombinasjon av ITO på banesystemet og Pall-Pack for pakke og emballasjemaskinene. Det er mange grunner til det, blant annet at de rett og slett har god greie på det de driver med. Vi trenger samarbeidspartnere med høy kompetanse. I tillegg er de også fysisk ganske nær oss, i motsetning til utenlandske leverandører. Dermed vet vi at vi hele tiden har dem tilgjengelige i forhold til eventuelle servicebehov som måtte oppstå - også om disse i noen tilfeller skulle vise seg å være akutte, sier Magnussen

Helt bevisst

- Nyinvesteringen vår resulterer riktignok ikke i sparte årsverk, men den er et helt bevisst tiltak for å gjøre linjene mer stabile. I tillegg er mange tunge løft nå eliminert, slår Magnussen i OSO fast.

Han understreker også betydningen av høy kvalitet på utstyret bedriften velger til de forskjellige oppgavene, samt til høy servicegrad hos leverandørene:

- Vi har selv som mål å være så effektive som mulig, og da sier seg selv at kravene til innkjøpt utstyr av ethvert slag må være like høye, avslutter han.

www.logistikk-ledelse.no © 2014

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!