PMI (Purchasing Managers Index) utarbeides på grunnlag av rapporter fra innkjøpssjefer i norsk industri. Indeksen er en tidlig indikator på oppgang eller nedgang i norsk økonomi. PMI steg fra 51,1 i februar til 51,9 ved utgangen av mars. Alt over 50 indikerer vekst.

- Tallene for mars indikerer høyere vekstrate i norsk industri enn det var forrige måned, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Myk landing i olje

Indeksen består av fem delindekser; ordreinngang, produksjon, leveringstid, lagerbeholdning og sysselsetting.

Ordreinngangsindeksen økte svakt fra 53,1 i februar til 53,9 i mars. Eksportordrene gikk ned for andre måned på rad, men den nasjonale ordreinngangen trekker opp.

- Det kan skyldes at aktiviteten i oljenæringen har stabilisert seg. Mange har trodd at investeringskranen kom til å bli skrudd igjen på grunn av lavere oljepris og oppsigelser i næringen. Men det har ikke skjedd. I stedet kan det se ut som vi går inn for en myk landing. Det er godt nytt, gitt at man hadde ventet en hard landing, sier Jullum.

- Leverandørene opplever nok at flere selskaper nå kutter kostnader, men investeringene totalt på sokkelen vil være over 200 milliarder kroner. Historisk er det meget høyt, sier direktør for næringspolitikk i Norsk olje og gass, Erling Kvadsheim.

Også delindeksen for leverandørenes leveringstid øker.

- Sammen med positive produksjonstall kan det tolkes som at bedriftene har mye å gjøre og har feilbedømt tiden de trenger for å levere, sier Jullum.

Viktig indikator

- PMI-tallene for mars bekrefter en utvikling vi har sett siden mai i fjor, nemlig en underliggende vekst i norsk industri, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

Det er NIMA som hver måned utarbeider den norske PMI-indeksen sammen med Danske Bank.

- Internasjonalt har dette også vært tendensen i samme periode, og vi venter spent på PMI-tallene for mars fra blant annet Sverige, USA og Kina. Foreløpige tall fra Kina viser en svak nedgang, mens USA og Sverige har hatt en solid vekst hele tiden siden i fjor sommer, sier Hoberg.

Han sier PMI er blitt en mer synlig og viktig indikator for den økonomiske utviklingen.

- Det ligger også en positiv forventning i tallene for mars ved at sysselsettingsnedgangen er redusert, sier han.

Norsk PMI i mars (februar i parentes):

www.logistikk-ledelse.no © 2014

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!