23948sdkhjf

Jakob Hatteland Computer:: Satser internasjonalt med RamBase

Hatteland Gruppen forhaster seg ikke. Ni år etter lanseringen av RamBase Internet Client har Jakob Hatteland Computer nå funnet tiden moden til en full utrulling av forretningssystemet på det internasjonale markedet. Selskapet jakter nå etter partnere i flere land som kan implementere det i selskaper som stiller særlige krav til sporbarhet og dokumentasjon.

Man må gå helt tilbake til 1971 for å finne bakgrunnen til utviklingen av RamBase. Da startet Jakob Hatteland distribusjon av elektroniske komponenter. Men Nedre Vats innerst i Vindafjord på Haugalandet lå svært langt borte fra de aller fleste kundene, og for å hevde seg i konkurransen måtte selskapet bli best på å få varene sendt ut i rett mengde og til rett tid. Det resulterte i at daværende Jakob Hatteland Electronics etter noen år utviklet sitt eget logistikksystem og som senere ble kommersialisert.

I 2005, da RamBase Internet Client ble lansert, skrev vi at det hørte til sjeldenhetene at et selskap innerst i en liten fjord i Nord-Rogaland begynte å puste de store ERP-gigantene i nakken. Den gang var også begrepene skytjenester og Software as a Service (SaaS) temmelig ukjent for de fleste.

Samme strategi som på AutoStore

RamBase Internet Client er et komplett cloudbasert system for CRM (Customer Relationship Management), MRP (Material Requirements Planning) og ERP (Enterprise Resource Planning). Systemet har opp gjennom årene fått en rekke brukere - de aller fleste av dem er norske, men det benyttes også av noen multinasjonale selskaper med base i Norden.

Jakob Hatteland Computer valgte CeMAT - verdens største logistikkutstilling - som arena for å presentere systemet for et bredt internasjonalt publikum. Der var deler av RamBase-staben på plass, anført av Stig Hatteland. Han er sønn av Jakob og er mellom annet ansvarlig for RamBase i det familiedrevne konsernet.

Rett ved siden av RamBase-standen på CeMAT presentere Hatteland Gruppen også sitt kritikerroste og robotbaserte lagersystem AutoStore. I likhet med RamBase ble også dette opprinnelig utviklet av Hatteland for å løse et internt problem og som senere ble kommersialisert. Først i Norge, deretter i Norden og senere world wide.

Stig Hatteland forteller at også markedsintroduksjonen av RamBase har mange likhetstrekk med AutoStore som har blitt en stor suksess for Hatteland Gruppen.

- Vi har selvfølgelig hatt et mål å gjøre RamBase til et bredt tilgjengelig og kommersielt produkt og vi benytter samme strategi på RamBase som vi gjorde på AutoStore. Det ble utviklet i ti år før vi solgte det første produktet. I løpet av de siste årene har vi gått forsiktig frem med RamBase og tatt en og en leveranse. Nå er vi kommet dit at vi trår alle kluter til og skal gjøre leveranseapparatet klart, sier Stig Hatteland.

Jakter etter partnere

Målet med messedeltakelsen i Hannover tidligere i år var dels å presentere RamBase Internet Client for potensielle brukere, men først og fremst for å knytte de første kontaktene med potensielle utenlandske partnere og distributører. Valget av disse vil være svært avgjørende hvorvidt, eller forhåpentligvis hvor raskt, RamBase blir en internasjonal suksess.

- Vår jobb som en ERP-leverandør er først og fremst å utvikle et system som gjør kundene gode, men som også skal være så enkelt som mulig for partnerne å implementere systemet hos deres kunder. Vi leter derfor etter partnere som jobber mot de kundegruppene som er interessante for oss, men som ikke minst har en like stor evne til å implementere sin forståelse for hva kunden driver med som implementering av selve systemet. Det er hele nøkkelen til en vellykket ERP-integrasjon, fastslår salgssjef Olaf-Magnus Olsen i Jakob Hatteland Computer.

Velegnet i både handels- og produksjonsbedrifter

- Jeg regner med at dere ikke kan kaste dere over samtlige europeiske markeder på en gang. Blir det fokus på Tyskland i første omgang?

- Tyskland er et nærliggende marked, men vi er også interessert i å gå mot Polen, Baltikum og andre østeuropeiske land, sier Olsen. Han opplyser at RamBase blant annet egner seg svært godt i både handels- og produksjonsbedrifter, og viser til at mange nordiske konsern har utviklingsavdelinger i hjemlandet og egen produksjon i lavkostland. Salg og distribusjon skjer world wide og dermed er slike virksomheter spesielt avhengige av effektive softwareløsninger.

Sporbarhet og kontroll på informasjon

Europeiske kunder har et svært stort antall ERP-systemer å velge mellom, og konkurransen leverandørene i mellom er knallhard. På spørsmål om hvordan RamBase Internet Client kan hevde seg i kampen, svarer Olsen spesialisering.

- Vi har ingen strategi om å kunne tilby den bredeste løsningen som passer alle, men i stedet være god for de den passer for. Vårt DNA er sporbarhet og kontroll på informasjon. Hvis du ikke har behov for det, vil RamBase oppfattes som en tung løsning. Men har du slike krav legger RamBase til rette for at du får en svært effektiv informasjonsinnsanking.

- Så det er det som er kjernen i RamBase?

- Ja, det som gjør RamBase annerledes er at man har all informasjon i ett system. I mange land, og spesielt i Tyskland, er brukerne vant til å ha en stor underskog av småsystemer som støtter opp om finanssystemet. Du må huske på at RamBase kommer fra logistikkmiljøet. Man får en ordre som deretter skal leveres etter et visst mønster. RamBase passer på at man følger dette mønsteret og transporterer eksempelvis økonomitransaksjoner ned mot finansmodulen automatisk.

- Nesten motsatt vei av mange andre systemer altså?

- Ja, det kan du godt si, skyter Stig Hatteland inn. - Samtidig er det viktig å si at finansmodulen vår fungerer veldig god mot flerlag, som eksempelvis VAT-håndtering. Du må huske på at vi også har en tung bakgrunn i internasjonal handel og alle våre erfaringer også på dette området er bygget inn i systemet, avslutter han.

RamBase

I 1971 startet Jakob Hatteland med distribusjon av elektronikk-komponenter og etablerte selskapet Jakob Hatteland Electronics AS (JHE). Gjennom 90-tallet etablerte JHE virksomhet i Sverige, Danmark, Finland og Baltikum, og for å styre den stadig større virksomheten utviklet Hatteland sitt eget forretningssystem.

I 1995 ble Jakob Hatteland Computer AS etablert og overtok utviklingen av RamBase. I 2005 - 30 år etter at utviklingen startet - ble RamBase Internet Client lansert kommersielt som et komplett cloudbasert system for CRM (Customer Relationship Management), MRP (Material Requirements Planning) og ERP (Enterprise Resource Planning).

Hatteland Gruppen

består i dag av 15 ulike selskaper og har hovedkontor i Nedre Vats i Vindafjord kommune på Haugalandet. Her finner man blant annet Hatteland Solutions som drifter sitt eget datasenter i EMP-sikret fjellhall. I tillegg til å tilby ulike datatjenester til eksterne kunder driftes også RamBase sentralt herfra.

Blant logistikere er Hatteland best kjent for robotlagringssystemet AutoStore. I likhet med RamBase ble også det opprinnelig utviklet til internt bruk og senere kommersialisert med stor suksess.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062