Aluvest:

Styrker logistikken og produksjonen

Hands og Axapta vant kontrakten om nytt virksomhetssystem til Aluvest - et voksende resirkuleringsselskap for aluminium i Møre og Romsdal. Grunnlaget for seieren var Axaptas gode logistikk- og produksjonsstyring.

Produksjonsbedriften Aluvest i Eidsvåg i Møre og Romsdal har valgt Axapta som nytt logistikk- og produksjonstyringssystem (ERP). I tillegg til økonomi og salg omfatter systemet avanserte funksjoner for lagerstyring, produksjonsplanlegging og logistikk. Selskapet har 40 ansatte og omsatte i fjor for 235 millioner kroner.

Aluvest er et datterselskap i Aluminium Recycling Norway (ARN), og gjenvinner aluminium av slagg fra smelteverkene. Denne slaggen kalles også dross. Etter kraftige utvidelser har de nå kapasitet til å behandle ca 100.000 tonn dross i året som tilsvarer vel 50.000 tonn gjenvunnet aluminium. Råvarene kommer fra leverandører i hele Europa. I år behandler bedriften 68.000 tonn dross og selger over 30.000 tonn ren aluminium som bl.a. blir til bildeler.

- Kontrakter av denne typen er viktig for Hands. Den viser både at Axapta er et godt alternativ for mellomstore bedrifter, og dessuten at det har teknologi som kan kombinere logistikk- og prosesstyring med tilbud og salg, sier adm. direktør Einar Broch i Hands.

Med logistikkfunksjonene i Axapta vil Aluvest få lettere tilgang til lager- og produksjonsdata. De vet alltid hva som er hvor til enhver tid, og denne informasjonen blir oppdatert, fortløpende og automatisk. Inngående varepartier blir kontrollveid og Axapta melder event avvik fra følgeseddel til lagerstyring og produksjonsplanlegging. Alle varer kan spores i systemet fra innkjøp via lager og prosess til kjøper.

Sporbarhetsdokumentasjon

Aluminium som er gjenvunnet fra dross vil ha varierende egenskaper.

- Derfor analyserer vi hver eneste batch i smelteovnene. Disse analyseresultatene er vår viktigste salgsinfomasjon og sporbarhetsdokumentasjon. Den følger alle varepartier helt automatisk, forteller driftssjef Yngve Nygaard, som også vurderer å la kundene få elektronisk tilgang til denne informasjonen via internett.

En kombinasjon av tilpassede og standard moduler i Axapta gir materialene en fast identifikasjon. Med denne har Aluvest full sporbarhet fra innkjøpte råvarer til leverte produkter. Axapta er knyttet opp mot et eksisterende HMI-system som samler inn produksjonsdata. Dette gjør det mulig å optimalisere prosessen ytterligere og presentere historiske data raskt og enkelt.

Med hjelp av denne sporbarheten kan Axapta også generere automatiske tilbud på ferdigvarene. En tilbudsmodul sender tilbud til flere kunder og holder varene reservert til de blir solgt. Da konverterer Axapta tilbudet automatisk til salgsordre. I mellomtiden kan varenes tilbudsstatus sjekkes av alle brukerne i systemet. Aluvest har salgskontorer flere steder i Norge og utlandet. Disse vil bli knyttet til Axapta via internett.

Axapta-løsningen hos Aluvest er levert av Hands via deres avdeling i Ålesund. Prosjektet blir gjennomført av et team sammensatt av relevant kompetanse fra flere Hands-avdelinger.

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!