IFS Norge:

Den mest lønnsomme datteren i familien

IFS Norge har for alvor fått fart på skuta. Flere prosjekter og omsetningsvekst i et fallende marked gjør selskapet til den mest profitable datteren i IFS-konsernet. - Vi har fokusert virksomheten mot utvalgte bransjer blant annet handel og logistikk, produksjon og industribedrifter, energiverk, forsvar og vedlikehold av fly, sier adm. direktør Glenn Arnesen i IFS Norge AS. Fokus er på ERP-løsninger tilpasset bransjenes behov.

Trond Schieldrop

Bransjen står overfor en rekke utfordringer. IFS har klart seg bra og har brukt mye tid på å lage et globalt produkt tilpasset brukernes behov.

- Vi og Accenture underskrev en avtale med Jotun i desember i fjor om implementering av et nytt og omfattende forretningssystem, som støtter store deler av selskapets verdikjede. ERP-løsningen skal først innføres i konsernets skandinaviske forretningsvirksomhet. Jotun har opsjon på å ta løsningen i bruk i sitt globale nettverk av produksjons- og salgsselskaper, sier Arnesen. Han legger til at kontraktens verdi er på flere titalls millioner kroner, og er en av de største ERP-kontraktene i Norge. Den må bl.a. støtte kravene til bruk av økonomisystemer med egne standarder i de land hvor Jotun er representert.

Den nye ERP-løsningen støtter Jotuns forretningskritiske applikasjoner og inneholder IFS Applications komponenter for produktutvikling, produksjon, supply chain management og økonomi. Prosessindustrien er et av selskapets prioriterte markedssegment.

Markedsleder i Norden

IFS er representert i 40 land med egne distribusjonsnett. I følge Arnesen er selskapet markedsleder på det skandinaviske ERP midtmarkedet.

- Vi har en omsetning i Norden på ca 1 milliard kroner og sysselsetter 850 ansatte, og mener vi har passert Intentia i det nordiske markedet.

Omsetningen for IFS Norge var i fjor på 260 millioner kroner. For inneværende år forventer ikke Andersen med ytterligere vekst.

- De internasjonale konjunkturene viser ingen tegn på snarlig vekst og det påvirker investeringene i nye ERP-systemer. Selv om det er et investeringsbehov hos mange bedrifter, er det en «vent og se» holdning. Derimot registrerer vi et høyere aktivitetsnivå innenfor logistikk- og handelsegmentet. Det skjer store endringer i tradisjonell distribusjonskanaler med fusjoner og fisjoner i de store kjedene. Dette påvirker selvsagt ERP-perspektivet.

Kjemper om de største kundene

Innenfor retailområdet har selskapet kunder som bl.a. Felleskjøpet og Vinmonopolet. 30 prosent av selskapets forretningsaktivitet er kanalisert inn mot dette området.

-Vi satser primært på de 500 største virksomhetene i Norge. Det er her kampen kommer til å stå fremover. Microsoft prøver å vinne terreng med Axapta og Navision, mens SAP prøver å komme ned i midtmarkedet med sitt israelske produkt Business One. Så langt har ingen av dem klart å trenge ned i det norske midtmarkedet. Den reelle kampen kommer til å stå mellom Intentia, IFS og Oracle, sier Arnesen.

Postløsninger

Postens IT-selskap ErgoGroup har innledet et samarbeid med IFS i Norden. Samarbeidet er knyttet til områdene elektronisk meldingsformidling, integrasjon, drifts- og konsulenttjenester. Postens eFaktura-tjeneste inngår i IFS´ produktportefølje og tilbys til selskapets nordiske kunder. Som et ledd i samarbeidet har ErgoGroup overtatt virksomheten i AtIFS AB, som leverer driftstjenester basert på IFS Applications. Kunder som setter bort driften av IFS Applications får tilgang til nye og bredere driftstjenester, herunder håndtering av elektroniske fakturaer.

Skipsverftindustri

Kontraktene med verftene Aker Tulcea i Romania og Aker Promar i Brasil er med på å styrke selskapets posisjon i den globale skipsverftsindustrien. Begge verftene er en del av Aker Brattvaag Gruppen i Norge. Aker Kværner Yards benytter IFS Applications for Shipbuilding.

- Mer enn 200 store og mellomstore bedrifter innenfor prosjektorientert industri verden over benytter i dag våre løsninger, sier Arnesen.

Standard verktøy

Overgangen fra 2-lags .com til 3-lags .net arkitektur presser seg frem. Noen leverandører har kommet langt på dette området, mens andre er i startgropen.

- Vi har en teknologiarkitektur som baserer seg på bruk av standard verktøy fra andre ledende aktører i markedet, sier Arnesen. Han legger til at IFS ikke utvikler egne utviklingsverktøy.

- Vi baserer oss på en åpen arkitektur slik at vi kan legge til og bytte elementer etter behov. Vi slipper å skru alt fra bunnen av, noe som ville blitt ekstremt kostnadskrevende for et selskap av vår størrelse. I bunn har vi Oracle database med full åpenhet mot alle andre verktøy.

Konsolidering

Det skjer en konsolidering i markedet. De store blir større, og dersom Oracle kjøper People Soft blir det fire gigantiske forretningsapplikasjonsaktører. Under disse mener Andersen det er plass for mindre aktører.

- De skandinaviske I-ene - Intentia, IBS og IFS - sloss om å kapre markedsandeler. Vi skal være med å fronte dette markedet, avslutter den norske IFS-direktøren.

 www.ifsworld.com/no/

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!