Idun Rygge:

Klar til å møte sporbarhetskrav

- Et viktig krav fra kunder innenfor handel er i dag at produsentene skal merke varer etter EAN-standarden og kunne sende elektronisk pakkseddel nivå 3. Det vil bidra til å effektivisere verdikjeden, og industrien har forpliktet seg til dette. Løsningen for merking som vi nå har fått på plass på Idun Rygge fører til at kundenes mottak på lager blir enklere, sier prosjektleder Ivar Hove i Stabburet.

Idun Rygge har fått implementert en helt ny løsning for lagerstyring. Fokus og drivkraft bak prosjektet har vært innføring av EAN128-standarden som setter krav til sporbarhet innenfor næringslivsbransjen.

Stabburet har nylig skiftet ERP-løsning til SAP, og da Stabburet vurderte hvilken løsning som skulle implementeres hos Idun Rygge, så man blant annet på hvordan SAP-brukeren Nidar i Trondheim hadde løst ufordringen.

- Vi vurderte mange leverandører før vi valgte Strekkodesystemer AS med utstyr fra Intermec Technologies Corp. Det er mange små aktører på markedet, men vi ønsket en leverandør som var sertifisert mot SAP, og som kunne garantere for et visst servicenivå, sier prosjektleder Ivar Hove i Stabburet, og legger til at de må ha mer enn en person å lene oss til dersom man skulle få behov for service eller generell bistand.

- Strekkodessystemer er av en slik størrelse og garanterer oss service innen 24 timer uavhengig av hvilken fabrikk som trenger hjelp. I tillegg hadde de en programvare for printere som vi integrerte mot SAP, slik at vi kun vedlikeholder vår egen artikkeldatabase, noe som er fordel.

Intermecs industriprodukter er bygget for tøffe miljøer, og produsentens nære samarbeid med SAP gjør det enkelt å knytte produktene opp mot hverandre.

- SAP godkjenner maskinvareprodusenter sentralt, noe som gir kundene en ekstra trygghet ved valg av løsning. Våre tidligere erfaringer med implementering mot SAP og tilsvarende løsninger gjorde at vi hadde et godt utgangspunkt før installasjonen, sier Thomas Skjøldt, salgsansvarlig for dette prosjektet hos Strekkodesystemer.

Mindre feil

Hos Stabburet, Idun Rygge har de et stort lager med helpaller og halvpaller. Den nye løsningen brukes i hovedsak til innsetting av varer, vareplukk, varetelling og leveranser med oppmerking av transportetiketter.

De truckmonterte terminalene av typen Intermec Trakker 2455 brukes for trådløs plukk til ordre, og tilkoblede skannere av typen Intermec Sabre 1553XLR brukes til å skyte lokasjonskodene som står på pallplassene i reolene. Det mobile utstyret kommuniserer direkte mot det overordnede SAP-systemet via et trådløst nettverk som også er levert av Strekkodesystemer

- Med systemet har vi fått en god lagerstyring og mindre feilplukk. Det har faktisk blitt umulig å gjøre feil når det gjelder helpaller. Når operatørene har satt inn, eller tatt ut en helpall, skyter de lokasjonskoden som står på hyllekanten. Om denne ikke er riktig får de melding om dette på truckterminalen. Når det gjelder småplukk er det fortsatt mulig å gjøre feil. Det vil være for tidkrevende å lese strekkoder på hver enkelt eske så vi noterer heller hva som tas ut direkte fra truckterminalen manuelt. Når alle produktene i ordren er samlet får ordren en transportetikett for utsendelse, sier lagersjef Jan Arne Karlsen hos Idun Rygge. Han legger ikke skjul på at han var skeptisk til om produktene ville tåle påkjenningene de ville bli utsatt for i et lagermiljø, men så langt er det ikke påvist svakheter av noe slag.

Stabburet er som kjent en stor norsk matprodusent, og det er ikke bare Idun på Rygge som får glede av det nye systemet. Planen er utrulling av løsningen i totalt 10 fabrikker. Stabburet Brumunddal og Stabburet Vigrestad er allerede oppe, og senere følger Stabburet Gimsøy, Stabburet avd Sunda i Oslo, Stabburets pizzafabrikk på Stranda, Stabburet Ualand, Stabburet Fredrikstad, Stabburet Øyenkilen og Stabburet Rygge.

www.stabburet.no

--------------------

Strekkodessystemer AS er landets største distributør av Intermecprodukter i Norge. Selskapet har hovedkontor på Kløfta i tillegg avdelingskontorer i Trondheim og Bergen. I sommer etablerte Strekkodesystemer seg i Göteborg med eget etikett-trykkeri, og med mål å bygge opp en tilsvarende organisasjon som i Norge.  www.strekkodesystemer.no

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!