NetWeaver:

SAPs nye integrasjons- og applikasjonsplattform

SAP NetWeaver er den nye integrasjons- og applikasjonsplattformen til SAP, og er basis for alle fremtidige applikasjoner. Hele applikasjonsporteføljen mySAP Business Suite - fra ERP, Supply Chain Management, CRM og Supply Relationship Management - benytter SAP NetWeaver. - Nå satser vi for fullt på mellomvaremarkedet i tillegg til tradisjonell ERP, sier ansvarlig for SAP NetWeaver i Norden Harald Norenes.

Trond Schieldrop

NetWeaver består av integrasjonslagene People Integration, Information Integration, Process Integration som alle kjører på Applikasjonsplattformen Web Application Server.

SAP NetWeaver er i ferd med å bli allemannseie. I løpet av 2004 regner SAP med nærmere 1.000 referansekunder på denne plattformen. I Skandinavia kjøres det nå 15 prosjekter med siste versjonen, og tilbakemeldingene fra brukerne skal være positive.

Kjerneprosesser

Når en kunde vurderer overgangen til et nytt, åpent og integrerbart produkt er det viktig å se på kjerneprosessene. Hva er for eksempel kjerneprosessene til din bedrift? Og hvilken teknologi er best egnet som strategisk verktøy mot kjerneprosessen?

- Vår utfordring er å foreslå riktig system ut fra et kjerneprosessperspektiv overfor våre kunder, sier Norenes. Han legger til at SAP har testet NetWeaver internt i egen organisasjon.

- 80 prosent av det årlige IT-budsjettet brukes til vedlikehold av maskinparken. 10-20 prosent går til investering i nytt IT-verktøy. Med SAP NetWeaver kan kostnadsbildet reduseres med 40-60 prosent. Man frigjør kapital til nyutvikling og innovasjon. Kunder som har tatt i bruk deler av den nye teknologien har spart mellom 25-30 prosent av IT-budsjettet.

Handlefrihet

En rekke bedrifter og organisasjoner har lagt ned betydelige beløp i eksisterende IT-systemer.

- Vår oppgave er å hjelpe dem til å få systemet til å fungere optimalt uten å presse dem over på våre løsninger. En slik tilnærming gir kundene handlefrihet og kan være det insitamentet som skal til for fremtidig valg av våre applikasjoner. Man kan enten bytte eksisterende applikasjoner eller integrere sine prosesser uten å punge ut millioner i nye IT-systemer.

- Hva har skjedd etter .com og år 2000-problematikken?

- Alle benyttet portaler og snakket i det vide og brede om applikasjonsservere. Vi har valgt å konsolidere integrasjonsteknologien og lagt den inn i vår integrasjons- og applikasjonsplattform. People Integration består av Enterprise Portal, som bl.a. er det brukergrensesnittet Coop, ansatte, underleverandører og kunder vil benytte i fremtiden. Her kan man selge Coops tjenester og produkter via nett, sier Norenes. Han legger til at portalen allerede er tilgjengelig i markedet. Statkraft har tatt den i bruk.

Så langt er det ingen kunder som bruker hele NetWeaver pakken. De fleste foretrekker stykkevis og delte løsninger, sier Norenes. Han legger til at Yara har nå implementert Enterprise Portal med nærmere 8.000 brukere.

- De har gått live med sin nye Internett løsning basert på SAP NetWeaver og Enterprise Portal med Knowledge Management.

På sikt vil enkelte brukere vil ta hele systemet i bruk, mens andre aldri vil gå for en fullintegrert løsning.

- De vil plukke deler av løsningen som en plattform for sin integrasjon. Enkelte kunder vil oppgradere til mySAP som et fundament for sine applikasjoner, sier Norenes. Hos våre kunder er Business Intelligence, Enterprise Portal og Exchange Infrastructure populære løsninger.

Åpen standard

Integrasjons- og applikasjonsplattformen baserer seg på en åpen standard.

- I et logistikkscenario, med bl.a. transport og distribusjon som sentrale elementer, får kundene en effektiv integrasjon overfor sine kunder. Ved å bruke SAP NetWeaver knyttet opp mot Enterprise Service Oriented Architecture, økes fleksibiliteten i forhold til endringer i Supply Chain og logistikkjeden. Med tradisjonell arkitekturløsninger tar det 18-24 måneder å endre på interne prosesser i bedrifter/organisasjoner. Nå kan man redusere implementeringstiden av nye prosesser med ca 50%, sier Norenes.

Nylig annonserte SAP et enda tettere samarbeid med Microsoft og IBM, som i dag er deres største konkurrenter på integrasjonsportaler.

- Vi velger en åpen standard fordi mange av våre kunder har konkurrerende løsninger. Det er ikke mulig å få bedrifter/organisasjoner til å gå over til et nytt IT-system over natten. Brukere, som jobber i et MS-miljø, kan lage sine egne koder og integrere det mot SAP NetWeaver. Vi kan også adaptere for Oracle, PeopleSoft and andre løsninger, avslutter Harald Norenes.

 www.sap.com

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!