23948sdkhjf

Oracle´s oppkjøp av G-Log: Styrker posisjonen innen transport og logistikk

Styrker posisjonen innen transport og logistikkOppkjøpet av amerikanske G-Log, som er en leverandør av transport- og logistikkadministrative softwareløsninger, gir Oracle best i klassen funksjonalitet...

Styrker posisjonen innen transport og logistikk

Oppkjøpet av amerikanske G-Log, som er en leverandør av transport- og logistikkadministrative softwareløsninger, gir Oracle best i klassen funksjonalitet som er langt bedre enn konkurrerende løsninger på markedet. - I tillegg til tradisjonell transport- og logistikkvirksomheter, utmerker løsningen seg for prosess- og retail industri, sier markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge AS.

Trond Schieldrop

G-Log, som ble en del av Oracle 20. september i år, føyer seg inn i rekken av flere oppkjøp, som Oracle har gjennomført den siste tiden. Til sammen har de kjøpt selskaper for over 500 millioner kroner innen flere forretningsområder.

Det amerikanske selskapet sysselsetter 120 medarbeidere og omsetter for 200 millioner kroner i året. I Norge har selskapet Elkem på kundelisten, mens internasjonalt føyer bl.a. DuPont og IBS Logistics seg inn i rekken.

- Løsningen er langt bedre enn våre største konkurrenter og er således interessant for flere norske tjenesteleverandører, påstår markedsdirektør Harald Løvvik (bildet) i Oracle Norge. Han mener løsningen er skreddersydd for prosess-, fiskeri-, transport- og logistikkbransjen.

Teknologiske skifter

Hvert 10. år har databransjen vært gjennom betydelige teknologiske skifter. Stormaskinene kom i 1965, minimaskinen i 1975, PC og Client Server i 1985, Internett i 1995 og service/tjenesteorientert arkitektur i 2005. Det nye paradigmeskiftet kan sammenliknes med PC og Client Server i 1985.

- Vi fikk en industristandard bus, som gjorde at hvilken som helst kortleverandør kunne produsere nye kort til PC´er, sier Løvvik. - Vi fikk en modulær industristandard - en hardwarearkitektur med plug and play funksjonalitet. På programvaresiden var det mangelvare. Man opererte med monolittiske applikasjoner, som var og er vanskelig å koble sammen. Integrasjon ble en kjempeutfordring og skapte betydelige problemer for de som skal nyttiggjøre seg verktøyet. Resultatet er at flere kunder velger Citrix løsninger for å unngå integrasjonsproblematikken.

Serviceorientert standard

I løpet av de ti siste årene er man blitt enige om en ny serviceorientert arkitektur. Det er en modulær arkitektur på linje med PC´er.

- Man kommuniserer mellom modulene ved hjelp av webservice standarder. Vi har tidligere hatt modulære standarder med SOA-arkitektur, men kun som proprietære elementer. Den store forskjellen er når man tar i bruk standardene med plug and play på programvarenivå. Med Business Process Execution Language (BPEL) fikk vi en standard for prosessflyt. Vi kan nå lage prosesser mellom applikasjoner, sier Løvvik.

Stor på database og mellomvare

Oracle er stor på database og mellomvareløsninger.

- Med Oracle Fusion Middleware har vi kommet lengst i å skape plug and play funksjonalitet, som gjør at kundene slipper integrasjonsproblematikk. Med G-Log får transport- og logistikkleverandører de beste plug and play løsninger og forenkler bl.a. planlegging, eksekvering og tracking i hele transportkjeden.

Målsetningen til Oracle er å bli den største leverandøren mot dedikerte bransjer.

- Vi er sterke innenfor offentlig sektor og serviceindustri. Innenfor telekommunikasjon er vi store og vi har mange kunder innenfor transport. Med G-Log har vi nå en mer fullverdig løsning. I tillegg har vi kjøpt selskapene Retek og ProfitLogic, som er sterke innenfor retailsektoren. Vi har også kjøpt selskapet i-flex, som gir oss den beste forretningskritiske funksjonaliteten mot bankindustrien. I Norge har vi innledet samarbeid med AS EDB.

Både og løsninger

- Når Ole Brumm har valget mellom melk og honning sier han alltid ja takk, begge deler. I mine øyne er det slik IT praktiseres. Innenfor IT har det alltid vært både og løsninger, sier Løvvik, som henviser til Gartner som tror at lykkelige kunder i fremtiden vil ha en miks på 80 prosent suite- og 20 fag- og spesialapplikasjoner. Vi skal tilby den beste kombinasjonen av bransje- og fagapplikasjoner.

- Oppkjøpene på over 500 millioner kroner har gjort dette mulig. Vi leder utviklingen innen tjenesteorientert arkitektur og har en infrastruktur tilpasset plug and play, påstår markedsdirektøren.

Både Microsoft og SAP jobber med tilsvarende prosjekter, men har ikke kommet like langt med sin mellomvare. Oracles e-business suite er implementert på toppen av Fusion Middleware.

- Med oppkjøpene skaffer vi oss flere moduler som kobles sammen med Fusion Middleware. Det gir oss best i klassen applikasjoner. Vi kombinerer de beste økonomi- og HR-løsninger med sterke bransjeløsninger. Med de plug and play løsningene vil industrien endres raskt. Vi vil få lavere priser, høyere volumer og best i klassen løsninger basert på SOA orientert arkitektur, sier Harald Løvvik avslutningsvis.

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093