Spennende 3G-nyheter på trappene

Telenor og NetCom er i ferd med å rulle ut 3G-nett over hele Norge. Flere nye 3G-telefoner er lansert. Siemens vil i løpet av våren komme med en rekke nye EDGE- og UMTS-telefoner, som kan bli et viktig supplement for logistikk- og transportbransjen. - Det nye nettet vil gi brukerne høyere overførings- og datakraft. Våre telefoner har en rekke tilleggstjenester, som GPS-navigasjon og kalkulasjonsprogrammer, sier salgsdirektør Even Amdal i Siemens Com Devices.

Trond Schieldrop

I løpet av forsommeren har Siemens lansert flere EDGE-telefoner, og til høsten kommer det to UMTS-varianter. Den råeste er 3G-telefonen SXG75 med satellittnavigasjon. Den har også Bluetooth, 2 megapiksel kamera, e-post og Internett, FM-radio med RDS og MP3-spiller.

- Den innebygde GPS-modulen navigerer brukerne ved hjelp av kart og stemmestyring. Telefonen har mange likhetstrekk med satellittnavigasjon i bil. SXG75 har også en oversetterfunksjon for engelsk, fransk, tysk, italiensk, portugisisk og spansk, sier salgsdirektør Even Amdal i Siemens Com Devices.

For mange yrkesgrupper mener han at deres nye 3G telefoner kan være et alternativ til dagens PDH-løsninger. Via 3G-nettet kan man også laste ned filmer og vise dem på telefonen, som har 128 MB Internett minne (64 av dem til media).

Større oppmerksomhet

Amdal tror ikke det kommersielle trykket på 3G-telefoner kommer til å ta skikkelig av før neste sommer.

- Det er ennå ikke noe volumsalg på UMTS-telefoner. Både Sverige, England og flere andre europeiske land er kommet lengre enn oss på 3G-området. Operatøren 3 har signalisert at de vil ha et oppegående UMTS-nett i løpet av årsskiftet 2005/2006. Det vil skape større oppmerksomhet og trykk omkring 3G. Vi kommer til å levere prisgunstige terminaler fullpakket med funksjonalitet.

Reelt alternativ

I følge Amdal vil 3G blir et reelt alternativ til ADSL. NetCom sier at 3G-nettet kun dekker 15 prosent av Norges totale areal. Derfor må kundene studere dekningskartene nøye for å være sikre på at de er innenfor dekningsområde. GSM-varianten EDGE er raskt nok for vanlig surfing på Internett. Da Telenor Mobil åpnet sitt nett like før jul i fjor dekket UMTS-nettet i overkant av to millioner mennesker i 70 byer og tettsteder. Til mars neste år vil det være dekning i 132 byer og tettsteder, mens alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere vil ha dekning i 2007.

- For å ha tilgang på de nye 3G-tjenestene, må man ha en EDGE- eller UMTS-telefon og være i et område med 3G-dekning, sier Amdal.

Utskillelse

Siemens MyCom Devices blir i løpet av oktober skilt ut som en enhet i Siemens. Det siste året opplevde moderselskapet røde tall fire kvartaler på rad på sin mobilsatsing. - Utskillelsen gjør oss i stand til å komme enda nærmere markedet og bedre styringen mot våre distribusjonskanaler og sluttbrukere. Det vil også gi oss større grad av lokal fleksibilitet, sier Amdal. Han legger til at det nye selskapet blir et heleid datterselskap av Siemens.

- Lokalt i Norge har vi hele tiden tjent penger. Vi har vært en motstrømsvirksomhet i det globale Siemens systemet sammenliknet med globale selskaper. Planen er at en eller flere partnere vil bli en del av virksomheten. Det vil gi oss ytterligere handlekraft i markedet.

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!