Sparer titalls millioner på effektiv vedlikeholdsstyring

Statnett sparer titalls millioner kroner i vedlikeholdsutgifter med drifts- og vedlikeholdssystem fra IFS. - Nettutfallene er kraftig redusert, og som følge av det nye systemet er driftsorganisasjonen redusert med 40-50 prosent, sier senioringeniør Einar Mørk i Statnett.

Første steg på veien var implementering av IFS Applications med tilhørende systematisering og forbedringer. Deretter gjorde Statnett informasjonen tilgjengelig i kartsystem Geografiske Informasjonssystemer (GIS) fra GEODATA. Nå fortsetter effektiviseringen med det integrerte RCM (Reliability Centered Maintenance) systemet BI-Cycle fra IFS.

IFS leverer overvåkings- og vedlikeholdssystemer til Statnetts landsomfattende ledningsnett og lokale stasjoner. Vedlikeholdsløsningen har sitt utspring fra anleggsintensiv industri. Statnett har kommet langt både teknologisk og metodemessig i bruk av systemet.

- Vi må til enhver tid ha 99.9 prosent tilgjengelighet på våre anlegg, sier Einar Mørk.

Med elektronisk online funksjonalitet og GPS-navigasjon, kan selskapet lokalisere og enkelt å gå rett på sak enten det gjelder rutinemessige inspeksjoner/oppdrag eller ved akutte jobber.

Pålitelighetsstyrt vedlikehold

Statnett har valgt en metodisk tilnærming til optimalt vedlikehold ved å etablere et pålitelighetsstyrt vedlikehold basert på RCM-metoden.

Siden år 2000 har selskapet kjørt manuelle analyser og skjema på sitt utstyr for å fremskaffe riktig metode (RCM). Det var en del av en prosess for å redusere stasjonsvedlikeholdet.

- Til nå er driftsorganisasjonen redusert med 40-50 prosent, sier Mørk, som legger til at det er investert betydelige ressurser i oppgradering av Statnetts sentrale og lokale nettstasjoner og i opplæring av vedlikeholdspersonellet slik at de behersker metoden effektivt.

Pålitelig verktøy

BI-Cycle gjør bruken av manuelle skjema overflødig.

- Skal du undersøke tusenvis av funksjoner/produkter samtidig, er du avhengig av et verktøy som er integrert, pålitelig, sikkert og som gir full oversikt, sier Mørk. Han mener IFS´ forretningskritiske systemer har forenklet vedlikeholdet.

- Våre ansatte har deltatt i utformingen av systemet og kjenner det i detalj. Det primære er å unngå nettutfall, som fort kan beløpe seg til flere millioner kroner i utbedringskostnader.

Integrasjon

Prosjektsjef Ørjan Søgård i IFS opplyser at Statnett nå integrerer sine erfaringer/metodikk i IFS Applications og BI-Cycle.

- BI-Cycle analyser data, forbedrer vedlikeholdet og reduserer behovet for reservedeler. Systemet er elektronisk tilgjengelig med Statnetts anleggsinformasjon, vedlikeholdsmetode og historiske data slik at de kan analysere på en effektiv måte. Du får full oversikt over utstyr med feil og manglende vedlikehold.

- Med BI-Cycle blir feilprosenten redusert og vi får kontinuerlig oversikt over de mest kritiske anleggene som må utbedres umiddelbart, tillegger Einar Mørk i Statnett.

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!