23948sdkhjf

«ERP-systemer 2010»: Økende interesse for anskaffelse av forretningssystemer

Økende interesse for anskaffelse av forretningssystemerMellom 270 og 300 deltakere og utstillere deltok på konferansen «ERP-Systemer 2010». – Interessen for anskaffelse og implementering av fornuftige...

Økende interesse for anskaffelse av forretningssystemer

Mellom 270 og 300 deltakere og utstillere deltok på konferansen «ERP-Systemer 2010». - Interessen for anskaffelse og implementering av fornuftige forretningssystemer er økende, sier studierektor Bo Hjort Christensen ved Handelshøyskolen BI, som også i år hadde det faglige ansvaret for den to dager lange konferansen. Han mener valget av riktige forretningssystemer blir avgjørende for selskapenes fremtidige konkurransekraft.

- Det som særpreget årets konferanse er det som skjer i forhold til Cloud computing (SaaS), Grønn IT og elektronisk personlig samhandling, d.v.s. en variant av såkalt Social Computing, sier prosjektleder Marianne Strandberg i Siviløkonomene KAN. Fotos: Trond Schieldrop

Prosjektleder Marianne Strandberg i Siviløkonomene KAN sier at konferansen var fulltegnet både i forhold til utstillere og deltakerplasser.

- Vi flyttet til Oslo Kongressenter for å dekke den økende pågangen. Det som særpreget årets konferanse er det som skjer i forhold til Cloud computing (SaaS), Grønn IT og elektronisk personlig samhandling, d.v.s. en variant av såkalt Social Computing. I tillegg ble det lagt stor vekt på å belyse moderne metoder for utvelgelse og implementering av forretningssystemer. I sitt foredrag trakk professor ved NTNU, Arne Krokan, frem den enorme utviklingen som skjer innen elektronisk samhandling og hvordan de «digitalt innfødte» forholder seg til den. Her vil det skje en spennende utvikling i tiden fremover.

Liten nedgang

Det totale ERP-markedet i Norge har hatt en liten volumnedgang fra 2008 til 2009. Det skyldes ifølge Hjort Christensen investeringsvegring. Selskaper har hatt andre og presserende problemstillinger å arbeide med. Avtaler som inngås gir en verdi for leverandørene de neste to årene. Det medfører et etterslep på leveransene.

- Microsoft, Visma, Mamut og SAP tar stadig større markedsandeler, sier Hjort Christensen, som forteller at Oracle har en spesiell posisjon i det norske markedet. - Selskapets ERP-system er ikke for den jevne industri- eller handelsbedrift selv om de også har løsninger for dem. I Norge er de blitt et supersystem for store kommunale og statlige enheter. Det gir dem en helt spesiell posisjon i markedet. Oracle er ikke den leverandøren du møter oftest når en mellomstor handels- eller produksjonsbedrift går til anskaffelse av et tradisjonelt ERP-system.

Få spektakulære oppkjøp

Det har vært få spektakulære ERP-oppkjøp det siste året. I fjor var IFS´ oppkjøp av Multiplus Solutions det mest interessante. I år har det vært uvanlig stille, noe som sannsynligvis skyldes den finansielle usikkerheten mange opplever. Oppkjøpsplaner legges på is i påvente av bedre tider.

- Når det er sagt, er jeg rimelig sikker på at amerikanske Deltek vil lykkes med sitt bud på danske Maconomy, sier Hjort Christensen.

Sterk norsk profil

På spørsmål om små norske ERP-leverandører vil overleve, svarer Hjort Christensen:

- På kort sikt er ikke selskaper som DI-Systemer, Uni Micro og Daldata truet. De har en sterk norsk profil med en betydelig kundemasse. Utviklingsmulighetene er gode i det norske markedet. Slike selskaper vil ikke vokse inn i himmelen, men de er i stand til å levere gode systemer til små selskaper i det norske markedet. Men, påpeker han, også småbedriftsmarkedet vil bli utsatt for internasjonal konkurranse i løpet av dette tiåret. Vi vil få et innslag av internasjonale selskaper som kan levere enkle nettbaserte tjenester for eksempel basert på et Software as a Service konsept (SaaS). Hvem de er vet vi ikke ennå.

Grønn IT

handler primært om å produsere IT-tjenester på en rimelig og bærekraftig måte. Flere virksomheter ønsker en kombinasjon av Grønn IT og lavere kost. Det er interessant å drifte systemene ved et energieffektivt datakraftverk. Tynne klienter som ikke belaster lokale maskiner, er både «grønt» og kostnadsbesparende. For selskaper som er opptatt av kostnadsreduksjon passer det derfor å legge seg på en Grønn IT-profil.

- Markedet vil kreve at systemene kan måle bedriftenes grønne profil, sier Hjort Christensen. - I dag gjør de ikke det. De har ikke tilstrekkelig med data for å støtte opp under slike analyser. Derfor må ERP-systemene berikes med tilstrekkelig data og funksjonalitet slik at bedrifter gjennom troverdige analyser kan bevise at de fremstår med riktig miljøprofil overfor sine kunder. Innenfor ulike bransjer vil også myndighetene kreve miljørapportering. Infor, SAP, IFS og Microsoft er i ferd med å utvikle slike systemer, men er ennå ikke i mål.

Fra ERP til forretningssystem

Hjort Christensen gjentok nok en gang at han synes det er på høy tid å endre ERP-begrepet til forretningssystemer.

- Det er derfor ikke usannsynlig at neste års konferanse endrer navn. Personlig har jeg et ambivalent forhold til ERP-begrepet. Jeg bruker det relativt ofte fordi det er ganske rotfestet i markedet. Men alt som i dag defineres inn i ERP begynner å bli så mangfoldig at begrepet ikke lengre er dekkende.

Ustrukturert samhandling

Elektronisk samhandling har til nå vært av formell karakter, fastslår Hjort Christensen. Med det mener han at den har vært basert på standardiserte formater som utveksles mellom systemer. Nå kommer det et nytt samhandlingsnivå som tar for seg den utstrukturerte samhandlingen mellom mennesker i en organisasjon og mellom mennesker i ulike organisasjoner.

- En slik samhandling er positiv for her handler det om å dele, løse oppgaver sammen, innhente informasjon og etablere profesjonelle sosiale nettverk. Det vokser frem et nytt lag av teknologier som støtter dette. Teknologiene likner på de som våre barn benytter i fritiden fra sosiale nettverk til samhandlingsplattformer. De begynner nå å bevege seg inn i profesjonelle forretningsmessige sammenhenger, sier Hjort Christensen. Han mener dette vil påvirke både prosesser, forretningssystemer og måten vi arbeider på.

- Innovasjonskraften er meget stor innen dette området, med en nærmest kontinuerlig introduksjon av nye teknologier og verktøy.

SaaS utvikler seg sakte men sikkert

Software as a Service (SaaS) utvikler seg sakte men sikkert. De fleste leverandører har et tilbud på «småskala» SaaS-tjenester.

- SaaS er en nettverksbasert leveransemetode som er relevant for både store og brede forretningssystemer og kjøp av små tjenester - det være seg en liten kredittinformasjonstjeneste fra Lindorff eller en løsning for å håndtere prosjekter fra Prosject Place. Vi utsettes for slike små tjenester uten egentlig å være klar over at det dreier seg om ekte SaaS. Utviklingen på dette området er formidabel. De norske leverandørene 24SevenOffice og XLedger tilbyr brede forretningssystemer. 24SevenOffice har nå et forretningsvolum og et resultat som det står respekt av, sier Hjort Christensen. Han venter i spenning på SAPs milliardsatsing på SAP Business by Design.

- De har nå gjennomført 300 piloter. Trolig blir den lansert på det nordiske markedet tidligst i 2012, avslutter han.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063