Gir store fordeler for kunde og leverandør

Koder som det tidligere tok to år å skrive, ble ferdig på et halvt da Compello Software som en av de aller første i verden utviklet en komplett forretningsapplikasjon i Microsoft Silverlight.

Ifølge Gustav Line, adm. direktør i Microsoftpartneren Compello Software, utvider dette selskapets potensielle kundemasse deres betydelig. Silverlight har gjort at de kan tilby siste versjon av fakturabehandlingssystemet Compello Express til bedrifter med 2.000 eller flere fakturaer i året. Tidligere måtte de ha 4.000 for at investeringen skulle svare seg. Han tror derfor absolutt at de kommer til å selge mer og få flere kunder.

I tillegg muliggjør Silverlight ytelse og brukeropplevelse på et slikt nivå at hele løsningen kan tilbys via nettskyen. Denne tjenesten kalles Compello Express Live.

- Målet vårt var at brukeren aldri skal vente mer enn ett sekund, uansett operasjon, og det har vi fått til med Microsoft Silverlight, både i og utenfor nettleseren. Dermed har vi fått til en applikasjon som er uavhengig av kundens teknologiplattform og ikke trenger noen spesiell infrastruktur. Kunden trenger ikke en gang å installere programmet, og de kan kjøre det fra de aller fleste datamaskiner, både PCer og Mac, sier Line.

Fra to års utviklingstid til et halvt

Compello fra Compello Software har lenge vært det ledende fakturabehandlingsprogrammet i Norge, installert hos rundt 1.000 bedrifter med til sammen rundt 50.000 brukere. Som så mange andre er det utviklet og vedlikeholdt i Microsoft .NET og Visual Basic.

- Med den nye versjon 3 av Microsoft Silverlight kan vi nå gjøre applikasjonen betydelig raskere samtidig som vi gjenbruker kode som vi har utviklet gjennom flere år. Og utviklere som kan .NET går rett inn i Silverlight, forteller utviklingsdirektør Yngvar Ugland i Compello Software.

- Alle som har .NET fra før bør kunne redusere utviklingstiden med i hvert fall 50 prosent ved å gå over til Silverlight. Med våre forutsetninger trenger vi et halvt år på skrive en klient med 80 prosent av funksjonaliteten. Tidligere tok dette to år i Visual Basic, sier Ugland.

Den kraftige nedgangen i utviklingstid forklarer han med at du nå kan skrive all kode én gang til alle typer klienter og at du kan drive utstrakt gjenbruk. Han peker også på deres interne metodikk som baserer seg på smidige metoder og god støtte i Silverlight for bl.a. enhetsdrevet testing av seksjon for seksjon underveis, noe som var vanskeligere i tidligere verktøy, spesielt på web.

Maks ett sekund svartid

Den historiske smertegrensen for ventetid ved skjermen på web ble ofte satt til syv sekunder fra du starter en operasjon til du kan lese eller klikke på nytt. Dette er en utfordring når man skal erstatte Windows-klienter med en nettløsning. Compello Software krever at ingen brukeroperasjon skal ta mer enn ett sekund, også på web.

- Først med Silverlight har det vært mulig å få til dette på nettklienter for komplekse forretningsapplikasjoner, forteller Ugland.

Grunnen er at kombinasjonen .NET og Microsoft Silverlight har god støtte for asynkron webservice der brukeren bare laster ned data etter behov og kan begynne å jobbe før nedlastingen er komplett.

- Ber du om en liste som inneholder 10.000 fakturaer, er du i gang så fort skjermen er fylt. Resten av nedlastingen går i bakgrunnen mens du jobber, forklarer han.

Rik brukeropplevelse

Compello Software legger stor vekt på enkelthet i sine applikasjoner.

- Kompliserte verktøy med mange vinduer er vanskelige å lære, de går tregt og fører til brukerfeil. Rikheten i Silverlight gjør at vi kan bygge en avansert, interaktiv applikasjon der brukeren bare har ett bilde å forholde seg til, sier Gustav Line. Han forteller at brukerforeningen og kundene har vært involvert for å forbedre brukeropplevelsen ytterligere, og den nye Silverlight-versjonen ble vist frem i flere ukast før man kom frem til det mest intuitive og produktive grensesnittet. Færre skjermbilder gjør også at man skriver mindre kode for samme funksjonalitet enn før.

Med Microsoft Silverlight 3 opplyser Line at de fått det utviklingsverktøyet de trenger for å gjennomføre deres strategi. Det spiller på de plattformene som finnes. Dermed kan de fokusere på å lage best mulig brukeropplevelse og ytelse uten å bygge infrastruktur på klienter og servere, og den samme koden kan brukes i mange settinger.

- Vi hadde en situasjon preget av tunge programmer, spesialskrevne klienter og mange skjermbilder. Vi har fått en rik og rask totalopplevelse som bygger på én kodebase, også på web. Dette er et veiskille. Dette er fremtiden. Microsoft Silverlight gjør at det nå er fritt frem for andre leverandører i IT-bransjen å flytte forretningsapplikasjoner til weben, avslutter Gustav Line i Compello Software.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!