Eksplosiv vekst, men likevel full kontroll

Med en eksplosiv økning i antall ordrer, trengte Kongsberg Electronics et godt system for å håndtere produksjonen og samtidig integrert økonomistyring. Valget falt på bransjeløsningen ProPlanner. Med den har bedriften fått full kontroll.

Kongsberg Electronics har hatt en eventyrlig vekst siden oppstarten for fem år siden. På fire år økte omsetningen fra fem til 40 millioner og fra 3 til 31 ansatte. I 2006 innså bedriftslederne at man trengte et nytt produksjonssystem for å håndtere den økte aktiviteten.

- Vi vurderte flere løsninger men landet på Navision og ProPlanner. Det viktigste for oss var å finne et system som var enkelt å bruke og som var funksjonelt. Vi ville ha én løsning for både økonomi, innkjøp, produksjon og salg, forteller daglig leder Erik Seterlund.

Siden Dynamics NAV er Microsoft-basert gir det kjente, brukervennlige bilder, og det var en viktig grunn til valget. Men like viktig som systemet, var det å velge en ERP-leverandør som var kjent med produksjonsstyring i kontraktsproduserende virksomheter.

Raskt igang

- Implementeringen gikk veldig greit og vi kom raskt i gang. Gjennom AdCo Partner og Iton fikk vi leverandører som gikk grundig til verks og som forstod våre behov. De har også en dyptgående forståelse av systemet som gjør at det er enklere å diskutere hvordan systemet kan møte våre behov, sier Seterlund. Han mener dessuten at oppfølging i etterkant er en like viktig del av leveransen.

- Vi opplever god tilgjengelighet og kort responstid hos AdCo Partner. De gir raske tilbakemeldinger, forstår problemstillingene og kan også logge seg på vårt system for å gjøre endringer der og da.

Kvalitetssikring

Kongsberg Electronics produserer komponenter til kunder innen forsvar og maritim offshore. Det sier seg selv at kravet til kvalitet og leveringspresisjon er svært høyt. Selskapet er sertifisert etter ISO 9000, og kvalitetssikring er en viktig del av produksjonen.

- Full sporbarhet er viktig, og det ligger inne i systemet. Men det aller viktigste for oss er en totalløsning som gjør at vi får god kontroll på innkjøp, lager, produksjon, salg og etterkalkyler. Dessuten et system som tåler ytterligere vekst. For vi er ennå ikke i mål, sier Seterlund.

Gevinst

Gjennom den løsningen selskapet har, opplyser Seterlund at de har vi klart å holde kapitalbinding på lager på et lavt nivå. Dette betyr svært mye for pris og kostnad på produkter, noe som kommer både oss og kunder til gode.

Samtidig gir systemet store kostnadsbesparende effekter gjennom de modulene som holder orden på ressurser og gjennomløpstider i produksjonen.

- For innkjøp er det viktig å få inn alle data rundt artikler slik at systemet kan bestille komponenter i rett tid slik at produksjonen ikke blir stoppet av manko. Det får vi med ProPlanner, avslutter Erik Seterlund.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!