23948sdkhjf

Per Morten Hoff i IKT-Norge: RamBase må utnytte SaaS-forspranget

RamBase må utnytte SaaS-forspranget– Hatteland Computer må utnytte forspranget RamBase har innen Software as a Service (SaaS). Innen noen år har konkurrentene trolig hentet inn det tekniske forsprange...

RamBase må utnytte SaaS-forspranget

- Hatteland Computer må utnytte forspranget RamBase har innen Software as a Service (SaaS). Innen noen år har konkurrentene trolig hentet inn det tekniske forspranget, mener leder i IKT-Norge, Per Morten Hoff.

Karl Emil Sødergren

For fem år siden var Hoff til stede under lanseringen av RamBase Internet Client i fjellhallen til Hatteland Computer i Nedre Vats. Da skjønte han ikke hvor forut for sin tid Hatteland Computer hadde vært da de gjorde ERP-programmet sitt tilgjengelig for markedet som et SaaS-produkt. Nå ser han derimot det forspranget Hatteland Computer har på mange av konkurrentene.

- Nå er SaaS, eller «cloud» på godt norsk, i ferd med å ta helt av. En rekke programvareleverandører bygger i disse dager om programmene sine til SaaS. Det vil koste mye tid og penger å komme dit hvor RamBase er i dag. Genistreken til Hatteland Computer har vært å bygge plattformen for programmet sitt som SaaS helt fra grunnen av. Dette har gitt dem et stort forsprang. Her har jeg inntrykk av at RamBase løper på piggsko, mens de andre kommer etter på tunge støvler, kommenterer Hoff.

Lagret i ram

En annen ting som skiller RamBase fra en del andre SaaS-baserte programmer, er ifølge Hoff at all data blir lagret hos programvareleverandøren.

- Denne kombinasjonen av at programvaren og all data til brukeren blir gjort tilgjengelig over internett er spesiell. Det første jeg tenkte da jeg hørte om RamBase, var at «De kan da ikke mene at kundens data blir lagret et annet sted». Men på grunn av den teknologien Hatteland Computer har valgt, nemlig å lagre data i ram, går overføringen til brukeren svært raskt. Det er elegant gjort. Oppdateringene skjer i løpet av en brøkdel av et sekund. Selvfølgelig er de avhengig av at det er nok utbygget bredbånd, men nå rulles det jo ut fiberkabler over alt, trekker Hoff fram.

- Hva med sikkerheten?

- I de aller fleste tilfeller vil det være sikrere å lagre data et sted hvor det er 100 prosent fokus på sikkerhet 365 dager i året, enn å drifte dette selv. Fjellhallen til Hatteland Computer er sikret mot alle typer trusler, understreker Hoff.

Rask holdningsendring

Generalsekretæren i IKT-Norge mener det har skjedd en holdningsendring blant norske bedrifter og databrukere de siste årene.

- Skepsisen mot å kjøre programmer over internett og det å lagre bedriftens filer i et stort datasenter, er på vei vekk. Det er bare å se på den yngre generasjonen. På grunn av Google, Facebook, Twitter, Flickr og andre programmer, er den tradisjonelle desktopen i ferd med å forsvinne. Denne trenden har kommet enda lenger i utlandet. I Japan er nå alle departementer i ferd med å legges ut i en «cloud» og i USA gjør Pentagon det samme. Mange norske bedrifter er ennå av den oppfatning at de må lagre sine programmer på egne servere, men hvis Pentagon kan gjøre det, så kan vi gjøre det i Norge også. Dette er en utvikling som er på rask frammarsj, sier Hoff.

Les hele artikkelen i Logistikk & Ledelse nr. 10/2010.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062