Kan forbedre kontantstrømmen vesentlig

Transportsektoren kan forbedre kontantstrømmen vesentlig ved å gjøre logistikkstrømmen mobil. Intermecs helt nye generasjon små, telefonlignende håndterminaler med strekkodelesere, samt bilde- og dokumentbehandling vil forbedre transportselskapenes faktureringsmuligheter vesentlig, hevder selskapet.

De nye mobile håndterminalene for skanning av dokumenter må ikke forveksles med såkalte smarttelefoner med applikasjoner og mobilkameraer. Her dreier det seg om produkter som er mer enn en vanlig telefon, da disse er utviklet spesielt til profesjonelt bruk med markant bedre bildebehandling, robusthet og levetid, i forhold til tilsvarende produkter utviklet for forbrukermarkedet.

De nye håndterminalene har en bildebehandlingsteknologi som på få sekunder skaper fullt ferdige fakturaunderlag, leveranserapporter og varedokumentasjon, i det de kan gå trådløst og direkte inn i transportselskapenes forretningssystemer. Dette betyr at bokføringsfunksjonen kan behandle fakturaen umiddelbart etter at leveransen er utført, i stedet for å måtte vente til sjåføren kommer til kontoret og oppretter en rapport.

Kontantstrømmen

Ved å behandle og sende all dokumentasjon rett fra feltet, vil faktureringstiden bli kortet vesentlig ned. I små bedrifter kan det dreie seg om to til fire dager, for spedisjonsfirmaer ofte opp til fire til seks dager. På den måten forbedres speditørens kontantstrøm, uten at det er nødvendig å legge til en ny kunde, eller øke salget til eksisterende kunder. Dette frigjør tid til flere transporter. Tid som kan brukes til å få flere oppdrag. Dermed øker kontantstrømmen ytterligere.

Undersøkelser blant amerikanske bedrifter indikerer at kostnaden per faktura minsker med drøyt 20 amerikanske dollar, tilsvarende ca. 135 norske kroner, bare gjennom effektivisering av eksisterende kundebehandling.

Færre feil

De nye systemene fører også med seg flere fordeler. Først og fremst minsker antall ganger som leveringen må registreres. Informasjonen blir behandlet i sanntid fra henting til sluttlevering. I de nye programvarene er det også funksjoner som kontrollerer at dataene blir riktig utfylt. Dersom sjåføren glemmer et tall, sier systemet ifra. Videre kan håndterminalene integreres med ytterligere funksjoner som GPS-sporing, verifisering av uskadet gods osv.

Sammenligning av kvalitet

For speditøren betyr arbeid med spesialutformede strekkodelesere store fordeler, sammenlignet med enklere applikasjoner, som i første omgang er utviklet for vanlige forbrukertelefoner og litt enklere terminaler. Et mobilkamera må innstilles, skarpheten må fokuseres gjennom en liten søker, lukketiden kan være på flere sekunder. Dette fører til at bildeformatet blir slik at det ikke kan overføres som tall og bokstaver til et forretningssystem.

Når sjåføren skanner et dokument med en håndterminal, projiseres et retningsmerke på dokumentet. Innlesingen kan foregå i flere ulike vinkler, opp til pluss minus 30 grader. Systemet retter deretter opp skjeve innlesinger, tar bilder omgående og gjør til slutt formatet søkbart for data i et tif- eller jpg-format helt opp til A4 størrelse. Samtidig blir filene letthåndterlige, vanligvis ca. 120 kilobyte. Informasjonen kan dermed hurtig overføres trådløst med opplysninger som tid, geografisk posisjon, kundenavn, fakturanummer, leverandøropplysninger, adresser og pris.

Tåler røff behandling

Levetid og robusthet er ifølge Intermec ytterligere fordeler. De profesjonelle håndterminalene hører til kategorien «tøffe», med nøye testet og garantert slagfasthet. Vanligvis er de satt sammen for å holde en standard, der et eksempel er IP-standarden (Ingress Protection). IP-betegnelsen etterfølges av to tall, der det første indikerer vern mot partikler på en skala fra 0-6 og den andre vern mot vann ifølge en skala fra 0-8. En håndterminal fra Intermecs 70-serie har IP67, der 6-tallet betyr at håndterminalen er støvtett. 7-tallet betyr at den kan ligge i en meter dypt vann i tretti minutter. Dessuten er den testet for å kunne tåle fall fra 1,8 meter mot betong på alle hjørner og sider. Den tåler røff behandling.

De profesjonelle håndterminalene fås til alle områder innen transportsektoren, som speditører, bud-, ekspress- og postbedrifter, samt lagerbruk. En håndterminal som 70-serien fra Intermec består av modeller som er skreddersydde til flere forskjellige bransjer.

www.logistikk-ledelse.no © 2011

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!