Har utviklet verdens beste ACM-løsning

Mattilsynet og Computas har vunnet den internasjonale prestisjeprisen «Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management» (ACM) for IT-løsningen MATS.

Adm. direktør Trond Eilertsen i Computas (til venstre) og IKT-direktør Odd Ingebretsen i Mattilsynet har god grunn til å være stolte over at tilsynsløsningen MATS er kåret som verdens beste ACM-løsning innen offentlig sektor.

Bak suksessen ligger en innovativ og prosessorientert tilnærming med ambisjon om å bygge verdensledende IT-løsninger for offentlig sektor basert på morgendagens teknologi. Det har gitt Mattilsynet og Computas global anerkjennelse. Nå er tilsynsløsningen MATS kåret til verdens beste ACM-løsning innen offentlig sektor.

- Dette gjør oss rett og slett svært stolte, ikke minst på vegne av alle de andre gode IT-prosjektene i offentlig sektor i Norge, som kanskje ikke alltid omtales som vellykkede i alle sammenhenger, sier Trond Eilertsen, adm. direktør i Computas. - Det er viktig å huske at det foregår mye innovativt og fremtidsrettet IT-arbeid av verdensklasse i norsk offentlig sektor. Det er denne prisen til Mattilsynet og Computas et godt eksempel på og det håper vi kan inspirere flere til å satse på morgendagens teknologi. Man kan ikke leve på verdensmestertitler - og det tenker vi heller ikke å gjøre, men det er viktig å huske at det hver dag gjøres revolusjonerende mye verdensledende IT-arbeid i norsk offentlig sektor, og det vil vi gjerne bidra til å synliggjøre.

Gratulasjoner fra flere hold

- Vi gratulerer Mattilsynet med prisen, og er spente på veien videre. Prisen viser at vi utvikler offentlige IT-løsninger i verdensklasse, og at vi tjener på å tenke nytt og annerledes, sier Rigmor Aasrud, Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister.

- Mattilsynet har her levert et godt bidrag til digitaliseringen av offentlig sektor, og jobbet på en prosessorientert måte som vekker internasjonal oppsikt. Vi gratulerer Mattilsynet med prisen, og vil se på hvordan vi kan bruke denne arbeidsmetodikken og kompetansen videre, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI).

Helhetlig system

MATS - Mattilsynets innovative tilsynsløsning - støtter en virksomhets- og samfunnskritisk prosess rundt det å føre tilsyn av noe så viktig som næringsmidler, dyrehelse/dyrevern, fiskehelse og plantehelse. Det brukes aktivt av Mattilsynets omtrent tusen veterinærer, biologer, ingeniører og andre i nøkkelposisjoner, som et beslutningsstøttesystem for hovedandelen av deres profesjonelle arbeid. Tilsynsløsningen støtter hele prosessen fra planlegging til gjennomføring og registering av tilsyn. Samtidig bruker matproduserende virksomheter MATS som selvbetjeningsløsning til å registrere, søke og kontrollere egen saksinformasjon, noe som bidrar til å avlaste Mattilsynets saksbehandlere.

- MATS understøtter den visjonen vi i Mattilsynet har om et helhetlig og enhetlig tilsynsarbeid, sier Torunn Hagebø, prosjektdirektør i Mattilsynet. - Det har også vært viktig for oss at løsningen er integrert mot offentlige registre som for eksempel enhetsregisteret og folkeregisteret, og at vi har fått en effektiv selvbetjeningsløsning. MATS, som er utviklet i samarbeid med Computas, har en helt sentral plass i Mattilsynets og næringsaktørenes daglige virksomhet, fortsetter Hagebø.

- Akkurat nå er jeg kjempestolt av å være IKT-direktør i Mattilsynet og en del av teamet bak suksessen, sier Odd Ingebretsen. - Mattilsynet og Computas har vunnet en anerkjent internasjonal pris for MATS, som er kåret til verdens beste ACM-løsning. Det er helt utrolig. Nå spør alle om hvorfor vi har vunnet prisen. En helt sentral årsak er det tette og gode samarbeidet mellom Mattilsynet og Computas. Dette viser at vi fra lille Norge har laget en IT-løsning i ypperste verdensklasse. I tillegg har vi sammen med Computas levert en omfattende IT-løsning tilpasset morgendagens virkelighet - og i tillegg er det levert på tid og til avtalt kostnad.

Adaptive Case Management-tilnærming

- Løsningen fra Mattilsynet og Computas utmerker seg som ett av de aller beste eksemplene vi har sett på hvordan og hvorfor BPM- og ACM-tilnærminger kan og bør forenes, uttaler Keith Swenson, leder av Workflow Management Coalition (WfMC) som deler ut prisen. Swenson er blant annet fagforfatter og kjent som den faglige ledestjernen innen ACM globalt.

- Samtidig opprettholdes muligheten for å definere prosessmodeller på et veldig høyt nivå, mens hver enkelt kunnskapsmedarbeider selv kan definere hvordan hvert steg i prosessen skal gjennomføres. Både de overordnede retningslinjene og oversikten over ad-hoc-aktiviteter presenteres for brukerne mens de arbeider med oppgavene, noe som gjør det enkelt å tilpasse seg forhåndsdefinerte regler og utnytte maler, fortsetter Swenson.

Computas har jobbet tett sammen med Mattilsynet i utviklingen av løsningen, som er bygget på en Adaptive Case Management-tilnærming. Det innebærer et dedikert fokus på støtte av kunnskapsarbeid og håndtering av uforutsigbarhet i arbeidsprosesser. De siste årene har det vært en økende interesse rundt Adaptive Case Management. Denne tilnærmingen er svært egnet i situasjoner med lav forutsigbarhet og repetisjonsgrad, noe som kjennetegner store deler av Mattilsynets daglige virksomhet. Også for Computas passer fenomenet Adaptive Case Management utmerket, med fokus på støtte av kunnskapsarbeid i kritiske og samhandlingsintensive prosesser.

- For Computas er dette en viktig anerkjennelse, og vi synes det er fantastisk gledelig at Mattilsynet med MATS er kåret til vinner. Det viser også at vi, gjennom et tett og godt samarbeid med våre kunder, lager norske offentlige løsninger som ligger helt i verdenstoppen - og som har potensiale til å benyttes innen offentlig sektor også andre steder. Vårt produkt for arbeidsprosessløsninger, FrameSolutions, har sin styrke nettopp i løsninger som skal støtte kunnskapsmedarbeiderne når de utfører uforutsigbare prosesser, avslutter Trond Eilertsen.

------------

The Workflow Management Coalition er en ledende standardiseringsorganisasjon innen Business Process Management, arbeidsflyt og informasjonsteknologi. WfMC ble grunnlagt i 1993, og med fokus på prosessrelaterte standarder har de utviklet anerkjente, internasjonale løsninger. I 2011 initierte WfMC Global Awards-programmet for Adaptive Case Management-løsninger. ACM-tilnærming innebærer et dedikert fokus på støtte av kunnskapsarbeid og håndtering av uforutsigbarhet i arbeidsprosesser.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!