Er blitt Europas største Dynamics partner

EG er en av Skandinavias største leverandører av bransjetilpassede IKT-løsninger. Oppkjøpet av blant annet NaviCom og ASP i Norge gjør selskapet til Europas største Microsofts Dynamics partner. - Ambisjonen er å gå inn på utvalgte europeiske markeder med våre løsninger, sier adm. direktør Leif Vestergaard.

- Vi har lykkes med å skape en solid norsk virksomhet med et betydelig fremtidig vekstpotensial, sier adm. direktør Leif Vestergaard i EG. Foto: Trond Schieldrop

Trond Schieldrop

For inneværende år regner Leif Vestergaard med at Norge vil utgjøre ca. 16 prosent av EG samlede forretningsvirksomhet. Oppkjøpene i Norge er gjort for blant annet å styrke posisjonen innen olje og gass, produksjon, logistikk, faghandel og utility.

Oppkjøpsraid

I 2011 foretok EG flere store oppkjøp. Selskaper som danske NeoProcess, Kommuneinformation og thy:data og Dynaway, svenske Örebro Computer Service, norske ADB Team, ASP og NaviCom ble innlemmet i virksomheten.

- EG NaviCom er en ledende leverandør av bransjeløsninger til Microsoft Dynamics NAV og AX, påpeker Vestergaard.

Oppkjøpene medførte en sterk omsetningsvekst i 2011 på 29 prosent for hele EG. Omsetningen i Norge har økt fra 64 millioner i 2010 til 132 millioner DKK for 2011. Økningen har kommet fra oppkjøp og organisk vekst.

- Vi har lykkes med å skape en solid norsk virksomhet med et betydelig fremtidig vekstpotensial, sier Vestergaard.

Strategiske oppkjøp

Han forteller at de nå høster resultatene av flere års strategiske oppkjøp innen våre industrivertikaler.

- På fagområdet Utility har vi nå 150 medarbeidere i Norge, Danmark og Sverige. Med norske ASP har vi ytterligere styrket vår posisjon i byggemarkedet. Fagområdet bygg/installasjon sysselsetter nå ca. 200 medarbeidere. NaviCom gjør oss til en sterk ERP-leverandør på det norske markedet innen fagområdene industri og service, olje og gass, bygg- og anlegg samt detaljhandel og mote. Med ytterligere oppkjøp av to danske ERP-leverandører er vi ca. 400 medarbeidere innenfor produksjon og logistikk, sier Vestergaard. Han legger til at alle oppkjøp er finansiert av EG.

- Vi har ikke fått tilført kapital fra vår eier Nordic Capital.

Positive tilbakemeldinger

EGs vekst høster positiv oppmerksomhet hos Microsoft. Selskapet er i dag en sentral samarbeidspartner i Skandinavia på Microsoft Dynamics.

- Microsoft får nå en stor partner med fokus på dedikerte industriområder, sier Vestergaard. - For mange Microsoftpartnere har en for generell markedstilnærming, mens strategien til NaviCom var identisk med vår egen. De siste ti årene har selskapet oppnådd en betydelig omsetningsvekst innenfor sine dedikerte bransjeområder.

Raskere vekst

Selskapsoppkjøpene var nødvendig for å skape en raskere vekst for EG. På spørsmål om oppkjøpet av NaviCom var nødvendig for å komme inn på det norske ERP-markedet, forteller Vestergaard at Nordic Capital hadde en klar strategi for oppkjøpet.

- På forhånd innhentet vi en liste over flere aktuelle norske oppkjøpsselskaper. NaviCom fremsto som den heteste kandidaten. Deres produkter og markedskunnskap var i samsvar med vår selskapsstrategi.

Døråpner

Det er en kjensgjerning at den norske virksomheten lenge lå langt etter veksten i øvrige EG-selskapene, men gjennom oppkjøpene er bemanningen i Norge økt fra 30 til over 200 medarbeidere.

- Med NaviCom og gamle EG Norge leverer vi våre løsninger til flere store industriselskaper. NaviCom er en døråpner inn i norsk olje- og gassektor. Kunnskapen de besitter ønsker vi å selge inn mot det skandinaviske markedet. Med gamle EG, NaviCom og ASP har vi styrket vår posisjon innen faghandel- og byggemarkedet. På fagområdet Utility har vi for eksempel inngått avtale med Bodø Energi og Trønder Energi.

Fremtidige oppkjøp

EGs sterke posisjon i det skandinaviske markedet vil trolig medføre ytterligere oppkjøp. På spørsmål om hvilke Vestergaard ser for seg, svarer han at de hele tiden er ute etter selskaper med faglig kompetanse og løsninger som passer inn i deres portefølje.

- Oppkjøp er avgjørende for å øke markedsandelene og sikre investering og utvikling av nye løsninger. Flere av våre norske, svenske og danske kunder er lokalisert med avdelinger over hele verden. Det er ikke utenkelig at vi etablerer oss her for å dekke opp deres behov, understreker han.

På spørsmål om hvordan utviklingen i det svenske markedet er sammenliknet med Norge, svarer Vestergaard at det er der Norge var for fem år siden.

- I dag er vi kun representert innenfor fagområdene Retail og Utility. Vi gjør nå en betydelig innsats for ytterligere å styrke vår posisjon innen våre øvrige fagområder.

Skybaserte løsninger

For EG er investeringen i skybaserte løsninger avgjørende for fremtidig vekst.

- Veksten på dette område er i øyeblikket på over 50 prosent. Vi leverer dem enten som «private Cloud» fra eget datasenter eller Microsoft Azure. I Sverige benytter Utility en skybasert løsning fra Microsoft, sier Vestergaard. Han kan fortelle at de nå er kåret til Microsofts beste skypartner i Sverige. - Vi har gjort og kommer til å fortsette våre investeringer i nye skybaserte løsninger, avslutter han.

------------

EG er et dansk IT-konsern som ble etablert i 1977 som EDB Gruppen og det egenutviklede ERP-systemet ASPECT4 dannet grunnstammen i produktporteføljen. I 2009 skiftet konsernet navn til EG, mens EDB Gruppen Norge AS endret navn til EG Norge året etter. EG har over 1.300 medarbeidere og 25 kontorer i Skandinavia og hadde i 2011 en omsetning på 1,3 milliarder danske kroner.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!