Et knasende godt samarbeid

Systemsjef Alf Eirik Grønvold hos Maarud AS forteller om et langt og produktivt samarbeid med leverandøren av fabrikkens merkemaskiner. - ACT leverer de beste merkemaskinene som er å få. I tillegg stiller de alltid opp og yter god service, sier han.

Maarud AS på Disenå i Sør-Odal er en produksjonsbedrift med lange tradisjoner. I dag er selskapet en av Norges største snacksfabrikker med produksjon av salt snacks til Norden og Baltikum. I en årrekke har de kjøpt sine merkemaskiner fra ACT Gruppen på Jessheim.

- Jeg har kjent ACT i mange år, og de har kommet med gode og fungerende løsninger til oss, forteller systemsjef Grønvold, som har jobbet ved fabrikken i over tyve år.

Fra ferdig trykket emballasje til merking med blekkstråleskriver

Allerede i 1990/1991 leverte ACT sine første merkemaskiner til Maarud - blekkstråleskrivere til merking av ytteremballasje. Ved overgangen til merking av emballasjen med blekkstråleskriver reduserte Maarud AS sitt lager av ferdig trykket emballasje med over 50 prosent. Ved bruk av blekkstråleskrivere ble tekst "løpende" endret på ytteremballasje avhengig av hvilken type potetgull de pakket. Maarud var også tidlig ute med å ta i bruk termo transfer etikettskrivere tidlig på 90-tallet.

Merkerevolusjon

Samarbeidet med ACT utviklet seg stadig, og i 1995 leverte ACT 28 «in line termo transfer»-merkemaskiner. Disse ble montert inn i selve pakkemaskinen for å skrive «best før dato» og en sporkode på hver enkelt snackspose. Dette var en liten revolusjon hos Maarud, som gikk over til såkalt «digital merking» av posene ved å skifte ute alle de gamle trykkverk, også kalt «hot stamp»-løsninger. De nye maskinene endret dato og sporekode automatisk for hvert skift, og gjorde arbeidsdagen veldig mye enklere for hver operatør. På de gamle maskinene måtte operatørene hver dag manuelt skifte klisjeer, slik at dato og sporekode ble korrekt, - et tidkrevende arbeid som også kunne resultere i feilmerking.

SuperDAGFINN er nøkkelen

I dag er alle maskinene byttet ut med siste generasjon Linx TTO-maskiner som benyttes til foliemerking av alle Maaruds poser.

- Nøkkelen for oss er superDAGFINN, forteller Grønvold. Det er ACT Gruppens programvare som styrer alle Maaruds merkemaskiner, og som kommuniserer med Maaruds ERP system - M3. Systemet er spesialtilpasset og baseres på GS1 Norges standarder, blant annet med palle-produkt etikett GS1-128 strekkode. ACT Gruppen har i dag installert røntgenmaskiner, samt merkemaskiner for F-pak, D-pak og paller (T-pak).

Estrella i Göteborg neste

Nå er ACT i gang med nye, store installasjoner hos Maaruds søsterfabrikk i Göteborg, Estrella. 14 merkemaskiner og to pallemerkere er kjøpt inn og skal på plass.

- Vi velger ACT til Estrella fordi vi vet hva vi får, avslutter systemsjefen, som er prosjektansvarlig for installasjonene i Sverige. Slik fortsetter et knasende godt samarbeid.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!