Fra steinalderverktøy til en fremtidsrettet løsning

Loyds Industri AS i Sarpsborg investerte i nytt forretningssystem samtidig som de flyttet inn i nye produksjonslokaler. Selskapet var avhengig av et forretningssystem som kunne håndtere hurtige omstillinger og korte tidsfrister. Etter et drøyt års full drift med Microsoft Dynamics AX fra Axdata har løsningen fungert utmerket.

Lagerarbeider Charlotte tar varemottak i AX.

Innkjøps- og logistikkansvarlig Ola Kvam i Loyd Industri og innleid konsulent Espen Sommerfelt i Forsommer AS forteller at samarbeidet med Axdata har fungert godt fra forprosjekteringsfase og gjennom implementeringen.

- ERP-leverandørens konsulenter har bidratt aktivt i prosjektet, og tjenestene som er levert er upåklagelige. Overgangen fra gammelt til nytt forretningssystem er som å gå fra steinalderverktøy til en fremtidsrettet løsning med vekstmuligheter, fastslår de.

Forprosjekteringsfasen

Forprosjekteringsfasen er alltid avgjørende for suksessen i et implementeringsprosjekt.

- Vi har hatt et tett og godt samarbeid med Loyds Industri. Sammen har vi bidratt til å konfigurere en bransjeløsning tilpasset kundens behov, sier daglig leder Trond Johansson i Axdata Norge. - Med Microsoft Dynamics AX oppnår kunden større fleksibilitet. Selskapet har gradvis tatt i bruk mer funksjonalitet i løsningen ettersom behovene har kommet. Nå konfigureres den for å tilrettelegge og synliggjøre produksjonsprosessen bedre. I disse dager tar de i bruk prosjektmodulen som gir bedre kontroll på tids- og materiellforbruk i utviklingsprosjektene.

Moderne produksjonsbedrift

Loyds Industri AS ble etablert i 1952. Frem til 1992 utviklet og masseproduserte selskapet sikkerhetsbelter og barnesikringsutstyr til det europeiske markedet. I 1993 solgte familien Loyd Pettersen selskapet til Hans Torgersen & Sønn AS som beholdt navnet Loyds Industri AS. Gjennom nittitallet foretok selskapet en strategidreining mot innredning av lette yrkesbiler og komponentproduksjon for disse. Sommeren 2001 besluttet selskapet å selge byggevirksomheten for å satse på utvikling og produksjon av komponenter til varebiler. I tidsrommet 2001 - 2006 ble det investert over 40 millioner kroner i nytt produksjonsutstyr. I de senere årene har Loyds investert ytterligere midler og flyttet inn i større og bedre produksjonslokaler i Sarpsborg. I dag fremstår Loyds Industri som en av de mest moderne produksjonsbedriftene i sin bransje.

Selskapet omsetter for ca. 120 millioner kroner i året, sysselsetter 50 personer og leverer innredninger til ca 40.000 varebiler årlig. Produktene leveres til en rekke fabrikker og importører i Europa, med Toyota Motor Europe som største kunde. Selskapet er ISO-sertifisert og innehar godkjenningen Confirmity of Production som omhandler produksjon av sikkerhetsprodukter.

- Vår logistikk har korte ledetider og med lite lagerhold. Noen av våre avtaler på ombygningsløsninger innebærer leveringstid fra noen timer til en dag, sier Kvam. - Vi har kunder som krever fem dagers leveringstid på løsninger vi ikke har på lager. Derfor er vi avhengig av et forretningssystem som håndterer hurtige omstillinger og korte frister.

Grundig vurdering

Allerede i 2007/2008 begynte Loyds Industri å undersøke markedet for tilbydere av forretningssystemer.

- Vi brukte 2010 til å forberede forprosjektet og sto etter grundig vurdering igjen med tre leverandører som oppfylte våre krav på en akseptabel måte. I kravspesifikasjonen fremgikk det tydelig at behovet var produksjonsrelatert. Kravet var at leverandøren hadde konsulenter med produksjonskunnskap, opplyser Kvam og Sommerfelt, som legger til at Axdata tidlig utpekte seg som overlegen på kunnskap om prosesser i en produksjonsvirksomhet.

- Vi kontaktet flere referansebedrifter som benyttet Microsoft Dynamics AX for å føle oss trygge på at løsningen hadde funksjonaliteten vi ønsket. En av dem var referansekunde til Axdata der vi fikk meget gode tilbakemeldinger på dem som leverandør.

Fleksibel produksjonsplanlegging

Løsningen fra Axdata inneholder de moduler som kreves i produksjonen. I tillegg har løsningen, lønnsmodul, Shop Floor Control som styrer produksjonen, lagerstyring, planleggingsmodul, økonomi, timeregistrering og prosjektstyring.

- Den bidrar til mer rasjonell drift i organisasjonen, mener Sommerfelt.

- For å drive produksjon i Norge kreves det god kostnadskontroll. Vi er avhengig av systemer som i stor grad planlegger og automatiserer produksjonen. Timekosten i Norge er høy, og med Shop Floor Control stempler vi timer på produksjonsordren som gir oss en god oversikt, forteller Kvam.

Loyds Industri har 35 ansatte i produksjonen. Automasjonsgraden er høy på blant annet stansing og skjæring av stålplater. Men med små serier er det fortsatt en del manuell håndtering. Vi produserer bilsett som monteres inn i bilene mens de står på havna hos bilimportørene. Mye premonteres før det fraktes fra Sarpsborg til kunde, sier Kvam og Sommerfelt.

Klare for utvidelser

Kvam og Sommerfelt opplyser at Loyds Industri har fått en god løsning som kan utvides med CRM, personal, dokumenthåndtering, kvalitetsstyring, datafangst, prognoser og økonomi og som er tilgjengelige i eksisterende moduler.

- I neste runde er det datafangst som står for tur. Våre søsterbedrifter i Sverige tar nå i bruk CRM. Erfaringene derfra blir viktig for den videre satsingen i Norge.

Selskapets beregninger viser at bedre planlegging av produksjonen og bedre oversikt vil gi store besparelser.

- Ordresetting og planlegging blir nå driftet av to medarbeidere. Det vil gi en betydelig kostnadsreduksjon å styre produksjonen bedre slik at vi vet at alle deler er på plass til rett tid. Vi har foretatt få spesialtilpasninger i Microsoft Dynamics AX. Det eneste som er gjort er noen endringer på skjermbilder, understreker Kvam og Sommerfelt.

Tidligere benyttet selskapet Visma og spesialtilpasninger i Excel som produksjonsstyringsverktøy.

- Nå legges salgsordrene inn i AX hvor vi kjører hovedplan. Deretter genererer AX forslag til produksjonsordrer og innkjøpsforslag. I fase 2 kommer vil til å ta i bruk prognosemodulen. Våre innkjøpere og produksjonsplanleggere får da enda bedre produksjons- og innkjøpsforslag og slipper å behandle store tallmengder for å avdekke behov, avslutter Kvam og Sommerfelt.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!