Styrker posisjonen i skyen

På Forretningssystemer 2012 lanserte Visma sitt komplette skybaserte forretningssystem for mellomstore bedrifter. - Visma.net er neste generasjons nettbaserte forretningssystem, sier konsernsjef Øystein Moan. Han kan fortelle at det er helt uten lokal installering for kunder.

- Visma.net er det mest avanserte, skalerbare og hurtigste skybaserte økonomisystemet på det norske markedet. Det vil gjøre oss til teknologileder på dette området, sier konsernsjef Øystein Moan i Visma.

Trond Schieldrop

Lanseringen av Visma.net skjedde for spesielt inviterte på Forretningssystemer 2012. Hovedlanseringen skjer 6. september. I løpet av sommeren har flere pilotkunder i Finland, Norge og Nederland fått testet ut løsningen. Opplæring av konsulenter og partnere har skjedd samtidig og det foretas integrasjoner mot SuperOffice, opplyser Moan. Han mener dette er Vismas viktigste lansering de senere årene.

- Visma.net er et komplett skalerbart forretningssystem. Det er tilpasset profesjonelle brukere i selskapers økonomiavdelinger og regnskapsbyråer.

Årets store nyhet

Bo Hjort Christensen beskriver Visma.net som årets store nyhet. Han har lenge spådd at ERP-systemer vil bli integrert i Software as a Service (SaaS).

- Visma.net er svaret på hans spådommer, påpeker Moan. - Vi startet utviklingen allerede i 2006. Det tar lang tid å utvikle et omfattende og innholdsrikt ERP-system. Visma.net er det mest avanserte, skalerbare og hurtigste skybaserte økonomisystemet på det norske markedet. Det vil gjøre oss til teknologileder på dette området.

Lenge etterspurt

Visma.net inneholder finans-, regnskaps- og omfattende logistikkmoduler og er på høyde med Visma Business hva funksjonalitet angår.

- Flere av våre kunder har i lang tid etterspurt et SaaS basert økonomisystem. Med Visma.net har vi markedets mest funksjonsrike web-baserte økonomisystem, sier Moan. Han mener selskapets største konkurrenter ikke er i nærheten av der Visma er i dag. - For å oppnå kontroll på egen teknologi og få nødvendig hastighet, har vi i liten grad benyttet kompliserte Microsoft komponenter.

Tilbakemeldingene fra markedet viser at mellomstore virksomheter vil ha web-baserte forretningssystemer uten installasjoner, oppgraderinger og back-up problematikk. - Vår løsning kan benyttes hvor som helst i verden der det er nettaksess. Systemet er tilgjengelig på alt fra PC og Mac, iPhone til Android, sier Moan. - Nå slipper brukerne å gå til anskaffelse av en omfattende ERP-investering. Total eierkosten til en moderne SaaS-løsning er på kun 60 prosent av tradisjonelle Windows løsninger.

Bedre å leie enn å eie

Fordelen med SaaS er at kunden slipper å ha investeringer/kostnader på eget IT-senter. - Vi drifter løsningen fra vårt senter i Oslo. Vi foretar alle integrasjoner og oppgraderinger hos oss, sier Moan. Han er nå i dialog med samarbeidspartnere som kan bidra med nye integrasjonsløsninger. - I sommer laget vi en ny integrasjon med SuperOffice.

Fra 20 til 5.000 ansatte

Vismas nedslagsfelt er Norden og Nederland. Her er det plass til flere SaaS-leverandører. - Vi retter oss mot bedrifter fra 20 til 5.000 ansatte med Visma.net. I begynnelsen av 2013 lanserer vi en løsning med samme teknologi, men som er beregnet for Mamutmarkedet fra 2 til 50 ansatte.

Leverandører som 24 Seven og Xledger tilbyr SaaS. Moan mener det er en fordel at Visma nå har lansert sitt skybaserte forretningssystem.

- Det vil ytterligere øke akseptansen for .net teknologien i markedet.

Identisk grensesnitt

En rekke håndverksbedrifter og transportører benytter allerede håndholdte løsninger i sitt arbeid. - Vår løsning har et identisk grensesnitt om du kjører den på en håndholdt terminal eller på kontoret. De håndholdte terminalene fungerer best for dataoppslag, registrering av fakturaer og timer, forteller Moan.

Reduserer konsulenthonorarer

Som kunde slipper du installasjon, servere og oppgraderinger. De fleste integrasjoner leveres fiks ferdig.

- Dette vil redusere store konsulenthonorarer i forbindelse med installasjoner, oppgraderinger, service og vedlikehold, sier Moan. - Visma.net er et fleksibelt system som kan endres og tilpasses til virksomhetens forretningsprosesser. For en logistikk- og transportbedrift er det en klar fordel å få tilgang på økonomi- og logistikkfunksjoner via en nettleser. Med Internettilgang er du tilgjengelig hvor og når som helst.

Rivende utvikling

Moan mener det vil skje en rivende utvikling på SaaS med ny funksjonalitet tilpasset brukernes behov.

- Svært mange av våre kunder vurderer nå overgang. I løpet av fire til fem år vil salget av Windows baserte økonomisystemer stoppe helt opp. Da vil .net lede an utviklingen, sier Moan. Han legger til at eksisterende kunder vil benytte Visma Business frem til 2020 - 2025. Men allerede i løpet av to til tre år vil vi det bli en betydelig overgang til .net.

Innovativ teknologileverandør

Visma har fulgt SaaS utviklingen nøye. - Vi tar nå grep og skal lede an i utviklingen av forretningsløsninger i skyen for avanserte brukere. Vi blir sett på som en solid og ansvarsfull systemleverandør med godt design og brukervennlighet. Vi har derimot ikke blitt karakterisert som en teknologileder, sier Moan. Han har forhåpninger til at Visma.net vil endre dette inntrykket. - Nettbaserte økonomisystemer er ikke lenger forbeholdt småbedrifter. Visma.net har en funksjonalitet og ytelse som er på høyde med lokalt installerte systemer med et avansert brukergrensesnitt.

Nye måter å jobbe på

Visma.net er kompatibelt med alle flater slik at bedrifter kan ha en «bring your own device»-strategi. Nettbaserte løsninger vil forenkle samarbeidet mellom handelspartnere. Med et avansert forretningssystem i skyen, kan leverandører og kunder enklere utveksle systeminformasjon.

- Selskaper som setter bort økonomi- og lønnsfunksjoner til regnskapsbyråer som bruker Visma.net, kan enkelt følge med på egne data, og delta i enkeltoppgaver og prosesser, sier Øystein Moan.

Løsning for fremtiden

Den teknologiske utviklingen går raskt når det gjelder forretningsprogramvare og nyheter blir nettbaserte. Om fem år vil det i følge Øystein Moan skje lite nytt i de Windows-baserte systemene. - De vil fortsatt være i bruk og tilfredsstille eksisterende kunders behov i mange år fremover. Ettersom Visma.net er utviklet helt fra bunnen av og lite bundet opp til spesifikk teknologi, er det min spådom at løsningen vil være teknologisk i tet også om ti år. Dette er vår viktigste lansering og vil sette en ny æra for .net-teknologien i årene som kommer. Vi skal være en «frontrunner» på dette markedet, avslutter Øystein Moan.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!