23948sdkhjf

Ålgård CNC: Enda raskere med RamBase

Enda raskere med RamBaseFra Ålgård CNC får inn en bestilling til delene skal ned i en brønn i Nordsjøen, kan det gå mindre enn 24 timer. Med RamBase på laget, kan maskineringsbedriften ta enda flere h...

Enda raskere med RamBase

Fra Ålgård CNC får inn en bestilling til delene skal ned i en brønn i Nordsjøen, kan det gå mindre enn 24 timer. Med RamBase på laget, kan maskineringsbedriften ta enda flere hasteoppdrag og likevel ha full kontroll.

Maskiningeniør Lars Josef Ringvold har fra nyttår alltid vært logget på RamBase.

Karl Emil Sødergren

Når det dukker opp et problem utenom det vanlige, ringer ofte oljeserviceselskapene til Ålgård CNC. Hvis problemet er stort nok, ringer de gjerne til daglig leder Geir Rune Hodne på kveldstid eller i helgene. Det er mange eksempler på at kunden i andre enden må ha et verktøy som ikke finnes fra før i løpet av ett døgn. I en bedrift som har en kultur for problemløsning, stiller produksjonsplanlegger, ingeniør og CNC-operatør når som helst for at problemet skal bli løst så raskt som mulig.

- Det er dette vi lever av. Hovedvekten av oppdragene våre er bestillinger på utstyr som det bare blir laget ett eller noen få av. Det krever en spesiell organisering, og det forutsetter at vi har systemer som tåler press. Når Weatherford ringer fordi en wire har viklet seg inn i en brønn og de trenger noe å få den ut med, lager vi det, sier Hodne med et smil.

Ålgård CNC la all data i produksjonen over i RamBase fra nyttår. Allerede etter fire uker kom den første virkelige testen på om systemet takler et hasteoppdrag.

- Den siste fredagen i januar havnet en stålwire i den mest produktive brønnen til Statoil. Vi fikk problemet på bordet fredag kveld. Lørdag morgen var utstyret klart for levering til Weatherford. RamBase bestod testen, slår den daglige lederen fast.

Følger Årdal Maskinering

Prosessen med å legge over alle data i bedriften til RamBase begynte i fjor høst. Beslutningen om å gå over til RamBase som forretningsstyringssystem ble tatt noen måneder før. Det er en tett forbindelse mellom Ålgård CNC og Årdal Maskinering på Nærbø, den første produksjonsbedriften som tok i bruk RamBase.

- Vi har fulgt med på erfaringene til Årdal Maskinering og skjønte at dette var veien å gå. Fram til nå har vi brukt et mindre styringssystem, som ikke har gitt oss på langt nær den samme kontrollen. Etter at vi bestemte oss, har det gått veldig raskt. Hatteland Computer sine folk var hos oss noen dager under implementeringen og oppstarten. Vi har dessuten brukt internett under opplæring og support. Etter at vi kjørte live på RamBase, har de vært svært tilgjengelige når det dukker opp ting vi trenger hjelp til. Det hele har gått utrolig smertefritt, sier Geir Rune Hodne.

Til nå er det hovedlinjen i produksjonen som tar i bruk RamBase. Det inkluderer økonomi, ledelse, engineering og maskinering. Tilleggsfunksjoner som testing og utleie, blir koblet opp etter hvert.

- Vi er ikke en ren maskineringsbedrift som Årdal Maskinering. På grunn av at vi driver med engineering, testing og utleie i tillegg til maskinering, må Hatteland Computer tilpasse programmet slik at det omfatter disse avdelingene også, trekker Geir Rune Hodne fram.

En forutsetning for vekst

Bedriften som i dag utgjør Ålgård CNC ble startet i 1994 under navnet Bakke Oil Tool. Bedriften, som ble startet av Stig Bakke, ble kjøpt opp av Weatherford i 2003. I 2009 kjøpte fire gründere tilbake bedriften fra Weatherford. Alle fire er sterkt engasjert i bedriften i dag.

- Vi er de samme personene som i Bakke Oil Tool, i tillegg til noen flere. Bedriftskulturen er den samme som i starten. Nå er vi kommet til et punkt, hvor vi ikke kan vokse mer uten å få på plass et styringssystem som er stort nok til å ta veksten. Med RamBase er vi klar for ny vekst. Målet vårt er ikke å bli størst mulig, men å fortsette å utvikle oss med det vi holder på med, slår Geir Rune Hodne fast.

De ansatte har vært svært aktive i prosessen med å implementere det nye styringssystemet.

Det er plukket ut fire ansatte som fungerer som superbrukere. Disse har en nøkkelrolle til å drive med opplæring av RamBase på arbeidsplassen. Litt uvant vil det alltid være å bruke et nytt system, men på Ålgård CNC er de vant til å snu seg raskt rundt.

FAKTA

Ålgård CNC driver med engineering, maskinering, testing og utleie av utstyr til offshoreindustrien. Bedriften ligger på Ålgård og ble opprettet under navnet Bakke Oil Tools i 1994. Det er i dag 14 ansatte i bedriften. Budsjettet for 2013 er 25 millioner kroner. 80 prosent av produksjonen går til utlandet. Bedriften implementerte RamBase som forretningsstyringssystem ved årsskiftet.

RamBase er et komplett forretningssystem med bransjetilpassede løsninger for salg, kunde (CRM), innkjøp, lager, produksjon, Life Cycle Management (LCM), auksjon, dokumenthåndtering, endringsordrer og økonomi. Programmet er utviklet gjennom 20 år av Hatteland Computer og ble lansert på markedet for syv år siden. RamBase leveres som Software as a Service (SaaS).

www.logistikk-ledelse.no © 2013

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078