Hjelper kundene å tjene penger

Scania introduserer nå en rekke nye tjenester og produkter innen flåtestyring for lastebil og buss. Tjenestene skal være med på å øke kundenes inntjeningsevne samt å redusere deres administrative arbeid.

Takket være et åpent grensesnitt kan de to nye tjenestene Scania Driver Log og Scania Order Support integreres direkte i kundenes eksisterende logistikk- og transportstyringssystem på kontoret.

Scanias flåtestyring kan skreddersys etter kundenes spesielle behov, bygges ut når det er nødvendig og integreres i de fleste moderne kontorsystem. Man kan for eksempel begynne med en enkel tjeneste som navigasjon, bygge ut gradvis med tjenester som forbedrer ordrehåndtering, fakturering og lønnsadministrasjon og siden legge til tjenester for å følge opp kjøretøyflåtens og den enkelte sjåførs effektivitet.

Alle tjenester bygger på en stabil plattform og PC´ene er utviklet med tanke på det tøffe miljøet de skal fungere i. De tåler risting og temperaturendringer og på kalde dager blir de varmet opp elektrisk før skjermen slås på. De er windowsbaserte og kobles opp mot kontoret via en sikker internettserver.

Slutt på håndholdte PDA´er

Det finnes nå tre forskjellige Scania Interactor bil-PC, alle bygd på samme modulære plattform, men med ulik funksjonalitet og beregnet for forskjellige kundegrupper. Scania Interactor omfatter en interaktiv berøringsskjerm i bilen med et brukergrensesnitt for kommunikasjon mellom sjåfør og personalet på kontoret. De er blitt testet under så tøffe og realistiske forhold som mulig i kundenes biler. Alle modeller har raskere prosessorer, høyere kapasitet og et forbedret operativsystem.

En helt ny modell inngår nå i serien, Scania Interactor 300. Dette er et verktøy for den profesjonelle brukeren og er velegnet for majoriteten av de vanlige logistikktilpasningene. Den består av en liten robust bil-PC med en 6,3 tommers fargeberøringsskjerm montert i dashbordet på et vridbart feste. Den kan installeres i Scania 4-serie lastebiler, Scania P- og R-serielastebiler med langt dashbord, og i andre lastebilmerker som oppfyller FMS-standarden, en standard for flåtestyringssystem som produsentene er blitt enige om.

Heldekkende

Scania Interactor 500 er en heldekkende løsning for alle lastebilmerker. Dette er en mangesidig bil-PC som kan benyttes til transportlogistikk, spesialskrevne Windowsapplikasjoner og som en fullt funksjonell vanlig PC med et eksternt tastatur. Denne benyttes for eksempel av bilflåter innenfor skogs- og petroleumstransporter - bruksområder som krever bransjespesifikk programvare. Den har en stor 10,4 tommers berøringsskjerm montert på dashbordet på et vridbart feste. Den kan installeres i alle lastebiler og busser. Med åpen Windows XP kan kundene installere og kjøre egne programmer. Interactor 500 støtter også samtlige Scania flåtestyringstjenester. Programvaren har tilgang til Internett og kan samle og sende informasjon over weben.

Scania Interactor 600 er skreddersydde for Scanias nye lastebilprogram. Denne bil-PC´en tilbyr de samme tjenester som Interactor 500 og mer til, som eksempelvis TV/DVD. Her er det fargeberøringsskjerm på 10,4 tommer som er helt integrert i det lange dashbordet i P- og R-seriebiler.

Mye data

Flåtestyringssystemene fra Scania kan tilby en lang rekke informasjoner, på forskjellige nivåer. Her er viktige verktøy for å styre driftskostnadene, som automatisk samler inn data om bil og sjåfør. Her er informasjoner som sjåføren kan nyttiggjøre seg i det daglige, som kan øke hans produktivitet og som kan oppmuntre til en sikker kjøring.

De tre modellene tilbyr forskjellig grad av informasjon og bruksområder, noen kan også benyttes til navigering, til underholdning på fritiden, som Internett, TV etc og man kan benytte utstyret til telefonering.

Kommunikasjonen baseres på GPRS, som sammen med et spesielt abonnement gjør kommunikasjonen både sikrere og mer kostnadseffektivt enn tidligere. Som før gjør den åpne systemarkitekturen det mulig å benytte Scaniaproduktene i andre bilmerker. Samme utstyr kan benyttes i hele bilparken og kobles sammen med kundenes eksisterende kontorsystem.

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!