Tre nye Scaniaer til Norges Brannskole

Norges Brannskole på Fjelldal har fra en sped begynnelse vokst til å bli en skole med spisskompetanse innen brann, redning samt feiing og fyringsteknikk. Nylig kunne skolen markere at de har fått tre nye Scania brannbiler.

Brannbiler i kommunal tjeneste lever lenge. På brannskolen byttet de nå ut tre brannbiler som var vel 10 år gamle, en lav alder når man snakker om brannbiler. Men det er klart det er viktig for en undervisningsinstitusjon å henge med i utviklingen og ha det siste nye på markedet. De tre bilene er alle med Scania dobbeltkabin og har fått påbygg fra tre forskjellige leverandører, nettopp for å kunne undervise i forskjellig materiell. Grunnoppbyggingen på de tre er ganske like. Bilene er Scania P 340 LB 4x2 HNA med automatkassen GA 851. En av bilene har den største Interactor installert, med en egen skjerm bakerst på påbygget for avlesning bak i styringsenheten.

Påbyggene hadde samme kravspesifikasjon, ett er levert av Autokaross Floby, ett av Sala Brand og ett av Braco. I tillegg til de tre nye brannbilene, disponerer skolen en tankbil og en bil med Bronto skylift.

17.000 overnattingsdøgn

- Brannskolen har vokst kraftig siden den ble etablert i Nord-Norge tidlig på 90-tallet, takket være ildsjelen Erling Johannessen som sloss for å få skolen plassert nettopp på Fjelldal, ikke langt fra Evenes flyplass mellom Harstad og Narvik. Den første rektoren er i dag pensjonist, men han er ikke glemt ved skolen som i dag har adresse Erling Johannessens vei 1. Skolen har 46 ansatte, hvorav over halvparten underviser, opplyser direktør Per Stølan.

Skolen tilbyr både korte og lange kurs, elevene følger såkalte moduler i opplæringen. På det store anlegget er det et eget internat med 104 senger. Det forteller litt om aktivitetsnivået når vi blir fortalt at skolen har langt over 17.000 overnattingsdøgn pr. år. Det er bygd opp en fullverdig brannstasjon på anlegget, med garasjeplass til bilene, garderober og en kommandosentral. Bygningsmassen har økt med årene og i vinter tok skolen i bruk et splitter nytt administrasjonsbygg til 50 millioner kroner. Nå er man godt i gang med å bygge på internatdelen.

- Enkelte kurs er det ventelister til. Vi kjører også kurs for Forsvaret og Kystvakten og nå bygger vi en brannstasjon for flyplass hvor det skal drives opplæring spesielt rettet mot brannvernet ved landets flyplasser. Der vil en Scania brannbil, etter Avinors spesifikasjoner, bli en viktig del i undervisningsmateriellet. En flykropp skal også på plass, opplyser Stølan. Han er godt fornøyd med det nye materiellet som nå benyttes i undervisningen, og har ytterligere ønsker om å skifte ut det andre rullende materiellet etter hvert.

Med denne siste leveransen har Scania i Narvik og Harstad levert 7 Scania brannbiler på rundt ett år. Det må være rekord.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!