23948sdkhjf

Romerike Trelast: Flistransporten går i ball

Flistransporten går i ballSom første selskap i Norge har Romerike Trelast AS startet med pakking av flis i rundballer. Det nye konseptet er utviklet i nært samarbeid med Orkel Compaction AS som produs...

Flistransporten går i ball

Som første selskap i Norge har Romerike Trelast AS startet med pakking av flis i rundballer. Det nye konseptet er utviklet i nært samarbeid med Orkel Compaction AS som produserer rundballepresseren, og takket være kraftig komprimering får man med seg mellom 1,5 og 3 ganger mer flis på bilen enn ved konvensjonell transport av løs flis.

Her i landet er rundballer mest utbredt for lagring av ulike typer fôr, og er et svært så velkjent syn på bygdene. I tillegg til å produsere blant annet traktortilhengere og tradisjonelle rundballepresser til landbruket, opplyser adm. direktør Jarl Gjønnes i Orkel Compaction AS at de også har levert en rekke mobile rundballepressere til forskjellig industriell bruk i utlandet hvor de blant annet benyttes komprimering og emballering av papir, plast og annet avfall, men også til isolasjonsmateriale, skogsavfall, sagflis, torv og bark.

Som første norske selskap har Romerike Trelast AS gått til anskaffelse av en rundballepresser som er spesielt konstruert for ulike typer flis. Selskapet holder til på Hauerseter rett øst for Oslo Lufthavn Gardermoen, er eid av fem allmenninger på Romerike og Viken Skog og produserer årlig ca 50.000 kbm trelast og en like stor mengde flis/bark. Det finnes flere ulike typer flis, men selskapet leverer for det meste dyrestrø som benyttes i fjøs og i staller.

50 rundballer pr vogntog tilsvarer 160 kbm løs flis

Adm. direktør Helge Hollerud fremhever at det nye distribusjonskonseptet innebærer betydelige fordeler for alle parter i verdikjeden. Først og fremst fremhever han fordelen med at flisen komprimeres slik at man får med mer flis pr lass enn ved konvensjonell transport av løs flis. Avhengig av type, komprimeres den med en faktor på to til tre. På et vogntog er det plass til 50 rundballer med et samlet volum på 62,5 kbm. Omregnet i løs masse tilsvarer dette hele 160 kbm. En annen fordel med rundballene er at de ruller lett på jevnt underlag og kan enkelt lastes/losses fra lave varehengere som eksempelvis hestehengere. Det gjør at flere av selskapets mindre kunder lett kan hente flis på egen hånd.

Renslig og ryddig lagring

En annen stor fordel med rundballer er ifølge Hollerud at de er svært motstandsdyktige mot ytre påvirkning. Siden ballene er helt lufttette unngår man sopp- og muggoppblomstring samtidig med at man forhindrer forurensende inntrengning av vann, snø, salt, grus, sand etc. Tradisjonell lagring av flis er både plasskrevende i tillegg til at den ofte blir blåst utover. Rå sagflis som er lagret løst fryser dessuten i store klumper og kan være vanskelig å håndtere i stall og fjøs. Naturligvis fryser også flis i rundballer, men da kan man lett trille en ball i fjøset og la den tine der inne.

Selskapet har investert nærmere to millioner kroner i rundballepresseren og siden august er det levert rundballer til et bredt spekter av kunder. Tilbakemeldingene fra kundene er ifølge Hollerud udelt positive, og den forsiktige økningen av kiloprisen på sagflisen oppveies av rimeligere transport. Selskapet har tatt mål av seg å selge ca 15.000 rundballer i året, og som en følge av senkede transportkostnader regner selskapet med å få flere kunder også utenfor hjemfylket Akershus.

Les hele artikkelen i Logistikk & Ledelse nr. 11/2010.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078