Globalt samarbeid rundt Scania nummer 1000000

Produksjonen av Scanias kjøretøy nummer én million demonstrerte fleksibiliteten i Scanias produksjonssystem. Totalt 11 produksjonsanlegg fra ulike steder i Europa og Latin-Amerika bidro med deler og komponenter til lastebilen som ble sluttmontert i Nederlandske Zwolle.

Scanias kjøretøy nummer en million er en 3-akslet trekkbil med betegnelsen P124 CA6x4, som er blitt donert til Internasjonale Røde Kors. Etter avsluttet tjeneste skal den tilbake til Scania "vugge" - den første monteringshallen til Vagnfabriksbolaget i Södertelge (Vabis), som i dag er Scanias museum i Södertälje.

Produksjonen av jubileumsmodellen manifesterer også selskapets raske vekst. Selskapet ble grunnlagt i 1891, og det tok 75 år å bygge de første ett hundre tusen kjøretøyene (1966).

Kjøretøy nummer 500.000 ble produsert i 1987. I dag produserer Scania ca. 50.000 enheter pr. år. Av de én million produserte kjøretøyene, er 895.000 lastebiler og 105.000 busser.

Selskapets lastebiler, busser samt industri- og marinemotorer benyttes i dag i mer enn 100 land verden over. Også produksjonen er global, med anlegg i Argentina, Brasil, Mexico, Frankrike, Nederland, Polen, Danmark og Sverige. Det første produksjonsanlegget utenfor Sverige ble etablert i São Paulo i Brasil i 1958.

Modellprogrammet er basert på et unikt, globalt modulsystem som muliggjør at et meget stort antall kjøretøyvarianter kan produseres med et begrenset antall deler og komponenter. Modulsystemet gir store effektivitetsgevinster i både utvikling og produksjon, og komponentene er de samme uansett om kjøretøyet er avsett for Europa, Latin-Amerika eller noe annet land. Det er også et stort komponentfellesskap mellom Scanias lastebiler og busser.

Røde Kors-bilen har sitt utspring i følgende land;

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!