Unge, godt utdannede unge flykter fra Øst-Europa i en grad som bekymrer hjemlandene. Det skaper en ond sirkel som hemmer økonomisk vekst, heter det i den britiske avisen Financial Times.

20 millioner har flyttet

Det ser ut til å være en varig utvikling. Siden Berlinmurens fall har 20 millioner mennesker i tidligere kommuniststater brutt opp og satset på jobber i vest.

Ufaglærte og eldre blir igjen i land som Albania, Romania, Moldova, Bulgaria, Polen og Litauen, og det forsterker en allerede skjev befolkningssammensetning.

Bygg og anlegg lokker

Mange som reiser, har universitetsutdanning, men dropper en akademisk løpebane til fordel for godt betalte jobber i bygg og anlegg i vesteuropeiske land.

I følge en studie laget av Det internasjonale pengefondet (IMF) svekker utvandringen inntekstveksten og levestandarden for de som blir igjen i fraflyttingslandene.

Utvandring og lavere inntekstvekst forsterker hverandre gjensidig. Og som ikke dette var nok; forgubbingen kommer i tillegg til forventet eldrebølge.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!