Dette er hovedmaskinen på pressboltstøperiet på Karmøy, en JCB 456eHT 2007-modell. På grunn av det intense arbeidstempoet har 20-tonneren rukket å gå over 21.000 timer.

Motor og midtledd

For en stund siden begynte den å gi klare signaler om at den trengte mer enn en service. Det begynte å komme illevarslende røyk fra eksosen. Etter en tilstandsrapport, ble det ikke anbefalt å bare bytte dyser og turbo, da det kunne kjapt komme noe mer. Motoren og midtleddet var rett og slett gått så langt at mekanikerne ikke kunne love noe.

Perfekt som hovedmaskin

Operatør og instruktør på hjullasterkjøringen, Kai Halvorsen, forklarer at maskinen er svært viktig i produksjonen, den innehar hovedrollen i støperiet kan man si. Særlig er det styrken og størrelsen som er perfekt, selv om Halvorsen beskriver den som litt i det lengste laget for hallen deres.

- Hjullasterne er fundamentet i driften, uten maskinene stopper driften, forklarer Halvorsen.

Rom i budsjett

Budsjettet for nyinnkjøp ga ikke rom for ny maskin, men budsjettet for vedlikehold hadde fortsatt noe å gå på.

Dermed ble ny motor og gjenoppbygging av midtleddet bestilt. Det blir JCBs lokale avdeling, Velde Maskin i Øvre Vats i regi av Asbjørn Velde, som får jobben.

Maskinførerne kan deles opp i tre grupper her forklarer Halvorsen, JCB-fans, Cat-fans og de som er nøytrale. Den mest populære maskinen har vært JCB-en og det passet ekstra dårlig at den stoppet, siden det også er den viktigste i forhold til driften.

Hardt liv

Selv om maskinene stort sett går innendørs på flatt gulv, så er miljøet her hardt, svært høye temperaturer, tørr luft og mye støv, i tillegg til mye start stopp.

Maskinfolk i gule frakker, her ser vi Roy Erik Pedersen, tidligere salgssjef for JCB Rosendal Maskin og Asbjørn Velde, daglig leder i Velde Maskin i Øvre Vats. Det er Asbjørn som blir hovedkirurgen for å forlenge livet til 456-en.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!