I 1958 trengte de sårt 2000 dollar for å betale ned bankgjeld. Det var en venn som foreslo en auksjon for å bli kvitt overskuddslageret fra møbelbutikken. Salgsformen ga i enkelte tilfeller langt mer for møblene enn de selv hadde ventet, dermed oppdaget de en ny form for butikk.

Møbler ble til maskiner

Ritchie Bros. Auctioneers er et industriauksjonshus med hovedkvarter i Burnaby en forstad til Vancouver i British Columbia. Det ble grunnlagt i 1958 av Dave Edward Ritchie og brødrene hans, Ken og John etter de hadde tatt over farens butikk i 1955 som solgte brukte møbler.

Verdensrekord

I 2012 lagde de verdensrekord ved å holde verdens største industriauksjon i Orlando, Florida. Utstyr for over 203 millioner dollar ble solgt over seks dager. Over 10.000 forskjellige maskiner og lastebiler tiltrakk seg 8600 budgivere fra 88 land. Se videoklipp:

3,8 milliarder i utstyr

I dag har selskapet 110 lokasjoner i 25 land og 44 auksjonshus rundt om i verden. Auksjonene er åpne offentlige auksjoner som selger store mengder brukt og ubrukt industriutstyr inkludert anleggsmaskiner. Selskapet er børsnotert i New York og Toronto. I 2013 ble det solgt utstyr for 3,8 milliarder dollar gjennom Ritchie Bros.

Selling Big

Den nye dokumentarserien på Viasat Explore, Selling Big, drar deg inn i atmosfæren som omgir verdens største auksjoner for maskiner og industrimateriale, Ritchie Bros, i Canada.

Serien har premiere 16. september klokken 22:10.

Auksjonsformen er åpen og uten minstepris eller reservasjonsrett. Grunnleggeren Dave Ritchie, mener dette er oppskriften på suksessen.

Store mengder av transportutstyr og anleggsmaskiner blir omsatt på Ritchie Bros sine auksjoner. Og etter en dupp fra 2010 til 2013, øker det igjen.

I juni 2013 var det 50 år siden Ritche Bros holdt sin første åpne industriauksjon i Radium Hot Springs, British Columbia. De har hele tiden holdt på konseptet med en scene hvor utstyret blir kjørt frem og presentert og et atrium for deltagerne. Budrundene varer til det blir et minutts opphold siden det siste budet, da er gjenstanden solgt. Foto: Ritchie Bros. © Dominique Labrosse

Auksjonsformen er åpen og uten minstepris eller reservasjonsrett. Grunnleggeren Dave Ritchie, mener dette er oppskriften på suksessen. © Dominique Labrosse

I 2013 ble det solgt utstyr for 3,8 milliarder dollar gjennom Ritchie Bros. Foto: Mountain Road Productions

Auksjonsleder Blair Gogowich i aksjon. TV-serien skal vise et innblikk i det intense auksjonslivet, både foran og bak kulissene i Ritchie Bros. Foto: Mountain Road Productions

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!