Ryggekamera og xenon-lys sørger for god oversikt under rygging.

Kjell Sæter (i førerhytta), daglig leder Ekspert Maskinutleie, benyttet anledningen til en prøvekjøring. Hans Christian Hagen (t.v.) og Tom Erik Huuse, begge H&H Maskin, har med dette levert den første Bergmann 4010 etter de ble norsk forhandler i slutten av januar.

I slutten av januar underskrev Tom Erik Huuse og Hans Christian Hagen avtalen med Bergmann om å bli norsk forhandler av de tyskproduserte dumperne. Nylig overleverte maskinforhandleren Bergmanns største beltedumper til Ekspert Maskinutleie AS. Modellen 4010 ble lansert under fjorårets Bauma i München og maskinen som nå er levert til det norske utleieselskapet, skal være den første som er levert til kunde i Norden.

- Vi har fra før hjuldumpere fra Bergmann i utleieparken og ønsket nå å utvide med beltedumper fra samme produsent, sier Kjell Sæter, daglig leder Ekspert Maskinutleie. Utleieselskapet har allerede beltedumpere fra andre produsenter, men ingen i samme størrelse som den nye Bergmann-dumperen.

Bløte masser

Sæter kan fortelle at forespørsler om leie av beltedumpere er stadig økende, ikke minst på grunn av fuktige høsten og vinteren. Da er det en fordel med brede belter i stedet for hjul. Beltedumperen "flyter" oppå bløte masser og reduserer skader i terrenget.

- Bruksområdene er mange og vi har blant annet leid ut beltedumpere til entreprenører som bygger ut hyttefelt og som jobber i bratt terreng, som alpinanlegg og hoppbakker, sier Sæter.

Teknisk

Bergmann 4010 veier 14 tonn og nyttelasten er oppgitt til å være ti tonn. Dumperkassa rommer 6,5 m3 (toppet) og er forsterket med Hardox for å tåle lasting av stor stein. Dumperen er 5,6 meter lang og 2,9 meter bred, og kan dermed transporteres uten bruk av følgebil. Motoren er en Cummins dieselmotor som yter 240 hk og tilfredsstiller de nyeste utslippskravene.

Beltedumperen har rattstyring og kjøres som en hjuldumper. Motorturtall og kjørehastighet justeres trinnløst uavhengig av hverandre i "skilpaddemodus". Dette for å utnytte maks motoreffekt i lave hastigheter, mens i " haremodus" øker turtallet parallelt med hastigheten. Maks kjørehastighet er 14 km/t.

- Dumperen er blant annet utstyrt med ryggekamera, elektrisk justerbare speil og kraftige xenon-lys både foran og bak, sier Hans Christian Hagen, produktsjef hos H&H Maskin. Den norske forhandleren tilbyr hele Bergmanns modellserie, som består av modeller i 1000-, 2000-, 3000-, 4000- og 5000-serie, og med nyttelast fra 1600 kilo til 25 tonn.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!