Volvo Gaiax er foreløpig bare en konseptmaskin, men kanskje det er slik maskinene i fremtiden kommer til å se ut.

Gaiax styres fra et bærbart transparent kontrollpanel med joysticks.

Volvo Gaiax er kort fortalt en elektrisk minigraver som styres fra et bærbart kontrollpanel utstyrt med joysticks. Dette er på størrelse med en iPad eller andre nettbrett, men har et transparent display. Kontrollpanelet kan enten monteres på maskinen, og blir på denne måten nesten som å kjøre en vanlig minigraver, eller brukes som en fjernkontroll.

Science fiction

Vi fikk demonstrert maskinen på Volvo stand og vi fikk umiddelbart følelsen av at dette er som hentet ut av en science fiction-film. Først scannes grunnen og et 3D-bilde av grunnen lastes opp i fjernkontrollen. På grunnlag av scanningen kan man få flere mulige løsninger på hvordan gravejobben skal utføres. Når beste løsning er valg kan man velge om man vil utføre jobben manuelt eller om maskinen skal gjøre den av seg selv.

Foreløpig er Volvo Gaiax bare en konseptmaskin, men den får mye oppmerksomhet på messa i Las Vegas. Har man en iPad eller annet nettbrett kan man laste ned en app for å prøve ut teknologien på egenhånd. Prøv selv - dette er interessant.

Ved å laste ned en app fra App Store kan man prøve ut teknologien på egenhånd.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!