Ingen tvil om hvilke nummer i rekken maskinen er.

Rosendal Maskins maskin nummer 1000 ble solgt til Ørjansen Maskin AS. JCB JS210LC-graveren er lakkert i en spesiell farge. Alle arbeiderne ved fabrikken var med på å markere jubileet.

Det er Ørjansen Maskin AS fra Bømlo i Hordaland, som er kunde av Rosendal Maskins' maskin nummer 1000. Firmaet har to JCB-gravere i maskinparken fra før og når de nå skulle gå til anskaffelse av en ny graver, falt valget på en JCB JS210LC.

Som kjøper av maskin nr. 1000 ble entreprenøren invitert til England for å se jubileumsgraveren bli beltet ut av fabrikken.

Under oppholdet hos JCB ble det tid til både omvisning og prøvekjøring.

- Vi var blant annet på demofeltet hvor det var prøvekjøring av nye hjullastere, avfallshåndteringsmaskiner og gravere. Alt med instrukser fra meget proffe instruktører, sier Roy Erik Pedersen, salgssjef JCB hos Rosendal Maskin AS. I tillegg til prøvekjøring var det guidet tur i hjullasterfabrikken og "heavy line", hvor de store gravemaskinene produseres. Dette er en av de nyeste JCB-fabrikkene, av totalt 13 fabrikker i Storbritannia. Det ble også tid til besøk i Joseph Cyril Bamfords museum, hvor JCB-historie presenteres.

Ecomax

JS210-graveren til Ørjansen Maskin veier ca. 22 tonn og er utstyrt med JCBs egenutviklede Ecomax-motor. Dette er en motor som klarer dagens utslippskrav helt uten bruk av AdBlue og partikkelfilter. Graveren er levert med " LiveLink", et system som gjør at eier og serviceavdelingen hos Rosendal Maskin har full oversikt via en pc når det gjelder forbruk, feilmeldinger osv. Maskinen er også utstyrt med GPS-system som viser hvor maskinen befinner seg. Nå vil vel akkurat det å finne frem til graveren ikke bli den største utfordringen. Det har JCBs lakkerer sørget for.

Det som skiller jubileumsmaskinen fra andre JCB-maskiner er nemlig fargen. Graveren er lakkert i en signalgul fluoriserende lakk. Noe som skal gi en helt spesiell effekt når lys treffer den etter mørkets frembrudd og gjør at maskinen helt klart vil skille seg ut fra øvrige maskiner på anleggsplassene.

Maskinen ankom Norge i begynnelsen av november og er nå til klargjøring hos Rosendal Maskin. Her blir det blant annet montert ekstra lys, sentralsmøring og rototilt fra Indexator. Sistnevnte blir lakkert i samme farge som resten av graveren.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!