Follum papirfabrikk skal rives for å gjøre plass til en moderne næringspark.

Adskillige tonn med betong og metall skal tygges og klippes det kommende året.

Siste halve året har prosjektleder Sindre Johansen og resten av "Follum-teamet" hos AF Decom, gått adskillige mil for å legge planene for en så effektiv riveprosess som mulig. For den nedlagte papirfabrikken dekker et stort område - veldig stort.

- Under første befaring på området gikk vi ca. 15 kilometer og det er blitt mange turer etter dette, sier Sindre Johansen. Oppdraget med å rive papirfabrikken er den største rivejobben AF Decom utfører noen gang, målt i ren bygningsmasse.

40 meter høyt

Da vi besøkte anlegget var et arbeidslag i full gang med innvending riving i en av bygningene. Etter planen skal 12 - 15 store maskiner inn på området og 1. september begynner de å tygge seg innover på området. Og det blir mye tygging og klipping i tiden fremover. Johansen forteller at det er et sted mellom 120.000 og 150.000 tonn med betong som skal fjernes. Det er også flere store metalltanker, fra 100 til 5000 m3, som skal klippes opp.

AF Decoms arbeid på området skal være ferdig i slutten av 2014.

Mange mil er tilbakelagt på fabrikkområdet under planleggingen av riveoppdraget.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!