Maskinen har en diameter 7,23 m som skal bore ca. 12 km av vannveien på renoveringen av Nedre og Øvre Røssåga ved Korgen i Nordland. Det er over 20 år siden sist en TBM (Tunnel Boring Machine) var i bruk i Norge og det er rimelig at mange av de som besitter kunnskap om dette kan kalle seg senior nå.

I avtalen inngår derfor opplæring av personell fra LNS. For første gang her til lands skal det monteres et conveyorbelte, et transportbånd gjennom hele tunnelen for å transportere massene ut. Conveyorbeltet har en kapasitet på 600 tonn i timen. TBM'en har tidligere vært i bruk på utbyggingen av Karanjukar på Island. Maskinen skal bygges om i Ohio og Italia før den sendes til Norge i august. Det forventes oppstart boring medio november.

Utbyggingen av Øvre og Nedre Røssåga øker produksjonen med 200 GWh og tilsvarer nok strøm til 10.000 husstander. I alt skal det drives rundt 19 km tunnel hvor det på ca. 12 km skal brukes TBM. Oppstart vil skje i mars 2013 og prosjektet ferdigstillelses 2016. Robbins og LNS ble enige om en avtale etter en lengre prosess med mange involverte på begge sider.

Frode Nilsen, LNS og Lok Home, Robbins, signerer intensjonsavtalen om en leiekontrakt på en 7,2 m hard rock TBM. © Foto: LNS

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!