23948sdkhjf

Lederskifte i Normann Olsen Maskin AS: Ny mann bak sjefspakene hos Normann Olsen Maskin

Etter snart 20 år som daglig leder hos Normann Olsen Maskin, gir Sverre Gabrielsen (65) den 1. februar stafettpinnen videre til Per Arvid Hennum (49).

Det betyr ikke at Gabrielsen har tanker om å trekke seg helt tilbake ennå. Han fortsetter nemlig i rollen som arbeidende styreformann for de fire bedriftene som ligger under NOM Holding (se rammesak).

- Som styreleder i firmaet blir oppgaven fremover å bistå firmaets ledelse i strategiske veivalg og prioriteringer, uten at jeg har tenkt å bli en syvende far i huset, sier Sverre Gabrielsen da vi besøker bedriften på Vøyenenga i Bærum.

Ikke spak bak spakene

Nå er det ingen novise som overtar sjefspakene etter Gabrielsen heller. Per Arvid Hennum har arbeidet i Normann Olsen Maskin siden 1997 da han begynte som selger av asfaltutleggere, asfaltverk og betongverk. Fra 2003 har han vært selskapets salgs-/markedsdirektør. Hennum har tidligere erfaring fra reiselivsbransjen og bilbransjen. Det var faktisk da han solgte bil for Møller at han møtte Gabrielsen. De to fant tonen og resten er historie.

20-30 prosent skreddesøm

- Det er både en spennende og utfordrende oppgave å overta stafettpinnen etter Sverre Gabrielsen som til de grader skal ha æren for selskapets posisjon og renomme i markedet, sier Per Arvid Hennum. Han er også glad for å beholde Gabrielsen som en sparringspartner, men er samtidig tydelig på hvordan de skal møte fremtiden.

- Vi skal videreutvikle Manitou, samt satse på veisiden og ettermarkedet. Man må gå dypere inn i materien og bli mer spesialisert, tror Hennum. I dag er 20-30 prosent av produktene skreddesydd til kundene, og nå blir selskapets oppgave å utvikle konsepter og løsninger for ytterligere å posisjonere seg.

- Vi er hele tiden opptatt av å følge trender og kundenes behov for spesialtilpassede maskiner og utstyr, forteller den tidligere salgsdirektøren.

Fjellrensking

Fjellrensking er også et område han synes er interessant fremover. Det har som kjent vært en rekke ras de siste årene og dermed er penger bevilget til sikring. - Der står vi klare med rundtsvingende teleskoptrucker med mannskapskurv. De monteres både på 21, 25 og 30-metere forteller Hennum engasjert.

Les også: Første i Norge: Denne karen sikrer fjellet

Engasjert herremann

Akkurat engasjementet tror vi ikke det noe å sette fingere på når det gjelder Hennum. Dette trekker også Gabrielsen frem: - Vi får en engasjert og dynamisk leder i Per Arvid Hennum som kan bedriften, og er kjent og akseptert i alle miljøer. Dette er en god løsning for selskapets videre satsning, sier Sverre Gabrielsen.

Han hevder at maskinbransjen står foran mange utfordringer i årene som kommer, ikke minst som følge av at internasjonale aktører, spesielt i anleggsmarkedet, nå har oppdaget Norge.

Selger til utleiebedrifter

Normann Olsen Maskin er faktisk Manitous eldste importør utenfor Frankrike og bedriften har i år 80-års jubileum. Omsetningen i fjor oversteg toppåret 2008. Mens de dengang kunne notere en omsetning på 200 milliioner og et resultat før skatt på 10,5 millioner, kunne de i fjor vise til en omsetning på 225 millioner og resultat på 9,3.

Bedriften led naturligvis under finanskrisen som alle andre, og i 2009 ble resultatet halvert i forhold til året før, men ettersom de største kundene er utleieselskaper som UCO, Drammen Liftutleie og Naboen Utleie gikk det hele ikke så galt allikevel. Da de la inneværende års budsjett i oktober, noterte de en forventet omsetning på 189 millioner kroner.

Nå, et par måneder senere, er de dog mer optimister og tror kanskje de vil tangere fjoråret - og det på tross av at et par store prosjekter for Statoil ble avsluttet i fjor og at de solgte hele 23 maskiner på Vei og Anlegg.

Just in case

Selv om hovedkontoret er i Oslo, har de lokaler både i Bergen, Stavanger og Trondheim også. Fordelen er naturligvis å være nærmere kunden, men utfordringer med relativt lang leveringstid på enkelte produkter har medført at de sitter med et stort varelager på en verdi av omkring 50 millioner kroner.

- Vi er nødt til det, forteller både avtroppende og påtroppende leder. - Vi må levere når kunden skal ha varene og kan ikke vente på leveranser. Det betyr at mye kapital er bundet opp, uten at det bekymrer dem nevneverdig.

- Vi bestiller maskiner og tar samtidig med det utstyret vi tipper vil gå med - så håper vi at det gjør nettopp det, ler de begge.

Dermed kan vi kanskje innføre et nytt begrep i bransjen: "Just in case" istedet for "Just in time?"

Les også: NOM med svensk datterselskap

Les også: Sikrer Rv. 13 med spesialmaskin

Les også: "Snabeldrosjer" klare til tjeneste

Fakta om Normann Olsen

Normann Olsen Holding AS har fire datterselskaper; Normann Olsen Maskin AS, Norgeodesi AS, Liftway AB og Normann Olsen Tilhenger AS. Konsernet har 75 ansatte og en samlet omsetning på ca. 350 millioner kroner.

Normann Olsen Maskin AS (NOM) importerer maskiner og utstyr til bygg- og anleggsbransjen i Norge, fra hele verden, og er ett av Norges største og ledende maskinselskaper. Selskapet eies i dag 100 % av Midway Holding AB i Malmø.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063