Alpine Bau har allerede kommet seg inne på det norske anleggsmarkedet.

Det digre Alpine Bau med utspring i Østerrike har mer enn 15.000 ansatte og de har signalisert at de ønsker økt satsing i Skandinavia. De har nylig vunnet kontrakter med Statens Vegvesen om bygging av to bruer på E6 i Finnmark og Nord-Trøndelag.

Utenlandske entreprenørselskaper har vunnet over halvparten av Statens vegvesens kontrakter på over 100 millioner kroner i år. For tre år siden vant de én, melder E24.

Ønsket utvikling

Dette er en utvikling Statens vegvesen hilser velkommen. Direktør for veg- og transport, Lars Erik Hauer, i Statens vegvesen uttaler til E24 at dette er en ønsket utvikling i og med at etaten ønsker størst mulig konkurranse og mest mulig vei for pengene. Statens vegvesen har gjort og gjør aktive grep for å få utenlandske entreprenører interessert i norske prosjekter.

I år har etaten blant annet holdt flere internasjonale seminarer og møter for å tiltrekke seg flere utenlandske selskaper.

En oversikt E24 har utarbeidet viser at det har vært økende interesse fra utlandet for å utføre oppdrag her hjemme:

- 2009: 26 konkurranser over 100 mill. Utenlandske selskaper deltok i to, vant ett.

- 2010: 12 konkurranser over 100 mill. Utenlandske selskaper deltok i sju, vant to.

- 2011: 26 konkurranser over 100 mill. Utenlandske selskaper deltok i 13, vant seks.

- 2012: 21 konkurranser over 100 mill. Utenlandske selskaper deltok i 14, vant 12.

140 millioner lavere

Vi har tidligere skrevet om Fellesprosjektet E6 - Dovrebanen som både østerrikske Alpine Bau og tyske Hochtief Solutions er med på å bygge. Men det er ikke bare i sentrale østlandsområder utenlandske selskaper utfører oppdrag. Alpine Bau reiste i fjor over 3000 kilometer for å bygge bro i Vest-Finnmark. Tyske Bilfinger Berger skal bygge bro over Tresfjord i Møre og Romsdal. Selskapet la inn en pris på prosjektet som var i underkant av 140 millioner kroner lavere enn nest laveste tilbud.

Signalene som Statens vegvesen får fra de utenlandske entreprenørene er entydige.

- De ser på Norge som et fremtidig marked, sier Hauer til E24.

Hochtief Solutions AG og Veidekke samarbeider om bygging av bane og vei mellom Brøhaug i Eidsvoll og Strandlykkja i Stange. Strekningen utgjør FP 2 i Jernbaneverket og Statens vegvesens fellesprosjekt langs E6 og Dovrebanen. Kontraktssummen er på kr.1.574.802.476,-

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!