23948sdkhjf

Spesialbygg fra Skåne:: Femte tunnelmaskinen fra CeDe til Skanska

Det måtte en spesialist til fra Skåne og det nyeste fra Atlas Copco for at Roy skulle blir fornøyd.

Det er den femte i rekken av slike spesialbygde tunnelmaskiner Roy Mikkelsen fra Skanska, nå har fått overlevert. Som maskiningeniør er han avhengig av dette spesielle verktøyet for en spesifikk oppgave.

Helgummi

Denne tunnelmaskinen har et eget opplegg for vann og trykkluft med egen kompressor og slangetrommel. Bom og stikke har gummibeskyttelse av slanger og sylindre og hjulene er av helgummi. Hytta som er godt beskyttet med stålgitter, har løft, tilt og vinkling.

CeDe Group i Malmø har tilpasset maskinen som i dette tilfellet er en EW230C levert av Volvo Maskin. Deres spesialitet er blant annet tunnelmaskiner og jernbanemaskiner.

Renskejobb

Skanska skal bruke maskinen på deres store tunnelprosjekter utenfor Holmestrand. Der skal den gå i etterrensk i tunnelen som er en av de hardeste jobbene en gravemaskin kan ha. Å stå med hammer og slå opp i taket.

For i tillegg til en arbeidsposisjon som tærer på utstyret, er miljøet i tunneldrift relativt ugunstig med skitt, støv, sølevann og mørke som faste ingredienser

Helstøpt

Til denne drittjobben har de valgt den nye hammerserien fra Atlas Copco. En SB702 på 722 kilo hvor initialene kan stå for både Solid Body og Small Braker. Foreløpig finnes de fra 55 til 722 kilo. Den har helstøpt hammerhus i en enkelt del. I følge Robert Hvaal, salgsleder for Atlas Copco i Norge, er det derfor mindre deler som må byttes. Slangemekanismen og styresystemet er integrert i en enkelt stålblokk, noe som eliminerer sideboltene.

- Det er den eneste hammeren i verden med denne konstruksjonen, forklarer han.

Overtrykkslomme

Hammeren bringer luft ned i en kanal hvor det skapes en overtrykkslomme i enden av stempelet. Dette holder området i bakkant av meiselen fritt for forurensing. Hammer-serien er i utgangspunktet ikke konstruert spesielt for slik tunneldrift, men de passer godt til det.

Fungerer godt

Det synes også maskiningeniør Roy Mikkelsen fra Skanska. Han har allerede flere maskiner som går med denne oppgaven og de bruker allerede to SB702 og seks SB552-hammere til dette.

- Foreløpig har dette fungert bra hos oss, mener han.

Xenon gjennom støvet

Roy er også kresen på maskinen ellers. Som eksempel må de utstyre tunnelmaskinene både med LED og Xenon lys. Grunnen er at LED-lampene ikke klarer å bryte gjennom støvveggen inne i tunnelene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062