23948sdkhjf

River gammel sjokoladefabrikk

Nidar-Bergenes gamle sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo rives for å gjøre plass til leiligheter. Øst-Riv AS har jobben med å fjerne mer enn bare gamle sjokoladerester.

Rodeløkka og øvre delen av Grünerløkka har i over hundre år vært området hvor mye av norsk sjokoladeproduksjon har foregått. Både Freia og Nidar-Bergene har holdt til i forskjellige lokaler i bydelen og uttallige plater med Melkesjokolade og Bergene Melk er produsert på området. Mange av de gamle produksjonslokalene er allerede revet for å gi plass til leiligheter og kontorer, men noen er tatt vare på for ettertiden.

Innvendig og utvendig

Nå er det Nidar-Bergenes lokaler i Stockholmsgata som er i ferd med å fjernes. Der det tidligere ble laget drops og sjokolade skal det bygges 150 nye leiligheter. Det er Øst-Riv AS, med kontoradresse på Vollen i Asker, som har jobben med å rive den gamle teglsteinsbygningen, på oppdrag for BundeBygg AS. Arbeidet ble påbegynt i februar måned.. Rivejobben på prosjektet Chokoladefabrikken er kostnadsberegnet til ca. fem millioner kroner.

Øst-Riv har rundt 20 fast ansatte, men leier inn personell fra blant annet Jobz ved behov. Selskapet tar blant annet på seg oppdrag innen riving, miljøsanering, betongboring og -saging. De har sentral godkjenning og Arbeidstilsynets tillatelse til å arbeide med blant annet riving og fjerning av asbest.

Øst-Riv utfører både innvendig og utvendig riving, og har en stor og innholdsrik maskinpark bestående av mer enn 20 enheter. Fra små rivningsroboter til 40-tonns beltegravere.

Ledelsen har over 30 års erfaring fra rivningsbransjen. Daglig leder Terje Østdal var tidligere ansatt i entreprenørselskapet Dokken. Anleggslederne Steinar Vee og sønnen Erik André Vee har også mange års fartstid i bransjen.

Utfordringer

Det er Erik André Vee som møter oss på rivningstomta i Stockholmsgata. Mesteparten av den gamle sjokoladefabrikken er borte. Det er stort sett bare teglsteinsfasaden ut mot gata og litt på baksiden av den som står igjen. De to nederste etasjene av fasaden skal bevares for å bli en del av det nye leilighetsbygget. Fasaden og den gamle fabrikkpipa er fredet og vil stå igjen som monumenter fra industrien som en gang var en del av Rodeløkka.

- Det ser litt rotete ut her i dag fordi vi rev en del av taket i går kveld. Dette måtte håndrives fordi det gikk inn mot nabobygget, sier Vee. Han forteller at den største utfordringen med rivejobben er at bygget har felles vegg med nabobygget.

I tillegg er det matproduksjon i et av de andre nabobyggene. Her produseres det sushi i stor skala for Norgesgruppen, så støv fra riveprosessen må holdes på et absolutt minimum.

Selv om noe arbeid må gjøres for hånd, er det allikevel maskiner som har utført mesteparten av rivejobben. Øst-Riv har stort sett bare Volvo-maskiner og da selskapet skulle gå til anskaffelse av en langbom-maskin, ble også denne en Volvo. En EC 360 CL er bestilt og i påvente av at den blir levert, fikk de låne en tilsvarende maskin av Volvo Maskin. Maskinen er stort sett lik den de har bestilt, forskjellen er at det ikke er bredbart understell på lånemaskinen. Den nye Volvoen vil bli levert med både vanlig og lang bom, og arbeidshøyden med lang bom er 23 meter.

Nytt utstyr

Utstyr som blant annet grabber og betongtyggere som brukes på Volvoen, er fra den franske produsenten Arden Equipment. Nylig leverte den norske Arden-forhandleren, Maskin og Konsult AS, en helt ny type betongtygger til Øst-Riv. Den nye modellen har betegnelsen BB2500, den har to bevegelige kjefter og 360 graders rotasjon.

- BB2500 er egentlig den samme som universalprosessoren CU2700, men uten mulighet for å bytte kjefter. Produktet er like bra, men til en lavere pris, sier Erling Ånesland, Maskin og Konsult AS. Han forklarer oss at ved å ha to bevegelige kjefter får man jevnere kraft gjennom hele tyggebevegelsen, fordi hver kjeft bare behøver å bevege seg 35 grader. Mens på betongtyggere med bare én bevegelig kjeft, må denne bevege seg 70 - 80 grader.

Ånesland og Maskin og Konsult AS har levert mye utstyr til Øst-Riv, og mer er på gang. I nær fremtid skal rivefirmaet få levert den litt mindre betongtyggeren BB1000.

- Vi fornyer maskinparken og utstyret jevnlig. Det å drive med riving sliter ekstra mye på maskinene, sier Vee. Selskapet har også begynt å kjøpe mer av det mindre utstyret i stedet for å leie, blant annet har de kjøpt flere lifter den senere tiden.

En god del av det mindre utstyret, som riveroboter og betongsageutstyr, er i bruk i ett av nabobyggene. Her har Øst-Riv sanert hele bygget innvendig og nå skal alle vinduene tas ut. Det gamle kontorbygget på rundt åtte etasjer skal bygges om til ca 300 studenthybler. I tillegg har selskapet rundt 20 mann i arbeid med å sanere S-blokka i Regjeringskvartalet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078