23948sdkhjf

Lærlingen:: Variasjon, miljø og oppfølging

Trym er ikke i tvil om hva som gjør et firma til en god lærlingbedrift.

Trym Bråthen Tangen har vært lærling som maskinfører i Sarpsborg Park og Anlegg i et år. Han var en av ungguttene som fortalte om sin opplevelse som lærling på "Ungdommens Dag" på Vei og Anlegg.

I krysset

AnleggsMagasinet møter Trym midt i Kalnes-krysset, bokstavelig talt. Det er dette som snart blir av- og påkjøringen til E6 ved det nye Østfold Sykehuset utenfor Sarpsborg. Her har han jobbet siden slutten av april og at han trives godt.

Variasjon

For omtrent et år siden startet han lærlingtiden i Sarpsborg-bedriften og han var allerede godt kjent med bedriften siden han har hatt praksisplass og sommerjobb her.

Oppgavene det første halve året var variert med vann- og avløpsjobbing, masseforflytning, opprydning på tipplasser og som håndmann.

Her i Kalnes-krysset har han serva stenleggerne, drevet med avsjakting og generelt hjulpet til med maskinen.

- Dette er en utrolig bra lærlingbedrift og siden firmaet har alt fra små gartneroppdrag til store veiprosjekter, blir det mye variasjon også, slår han fast.

Satt i system

Det som blant annet gjør den ekstra bra mener han er systemet Sarpsborg Park og Anlegg har laget for lærlingene. I dag er det lærlinger innen fagene maskinfører, anleggsgartner og rørlegger.

Ansvarlig for lærlingene, Sigbjørn Rød, er den samme som er HMS-ansvarlig, i bedriften, noe Trym synes fungerer godt.

- Vi har lærlingsamtaler en gang i halvåret hvor vi oppsummerer, kommer med tilbakemeldinger, erfaringer og får komme med spørsmål, forklarer han.

Under halvårssamtalene deltar også gründer og daglig leder i Sarpsborg Park og Anlegg, Jack Valleraune og Gunnar Lia, daglig leder i opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB). Det virker som om firmaet har en god dialog med Okab og har hørt mye på det de har sagt. Trym føler at de blir godt tatt vare på og han skryter dessuten av miljøet.

- Hyggelige og trivelige folk, som i tillegg er fornuftige og flinke i jobben, er jo ekstra bra for miljøet da, kommenter Varteig-gutten.

Vil og skal

Trym sitter igjen med en følelse av at folkene rundt han vil at lærlingene skal lære mye.

For halvannen måned siden satt han og lesset matjord, nå er han her og lager ferdig et relativt stort og viktig veiprosjekt.

Del av noe stort

Variasjonen er som sagt på plass og i tillegg synes han synes det er veldig moro å være en del av det store sykehusprosjektet.

- Det vi gjør her kommer jo til å synes svært godt da, det blir ekstra givende da, medgir han.

Del av bedriften

De har egne lærlingdager på hovedkontoret hvor lærlingene og ledelsen kommer sammen for en hyggelig prat og grillmat.

Lærlingene får også være med på julebordet, en liten detalj kanskje, men det viser at lærlingene får være en skikkelig del av bedriften.

- Jeg vil si dette er en foregangsbedrift for andre, slår han fast.

Ambisiøse mål

En høy andel av lærlingene får også jobb her videre og Trym tenker nå på fremtiden med ambisiøse mål. Han har tatt allmenn påbygging for å sikre seg generell studiekompetanse. Planen er allerede klar.

- Jeg vil ta teknisk fagskole etter hvert, jeg synes det virker interessant med mer ansvar og utfordringer, forklarer han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094