Luften er alltid mer eller mindre forurenset med faste partikler som støv, sot, sand og saltkrystaller. Innholdet av forurensinger er høyere i tettbygd strøk, mindre på landet. Luften er ikke en kjemisk substans, men en mekanisk blandet substans. Derfor kan den separeres i sine enkelte bestanddeler, for eksempel gjennom kjøling.

All atmosfærisk luft innholder vann - mer ved høyere temperaturer, mindre ved lavere temperaturer. Ved kompresjon av luften, øker vannkonsentrasjonen. Eksempel: En kompressor med et arbeidstrykk på 7 bar og med en kapasitet på 200 liter pr sekund som suger inn luft ved 20° C med en relativ fuktighet på 80%, vil avgi 80 liter vann i trykkluftledningen i løpet av en 8-timers arbeidsdag.

Slike mengder med vann drar med seg mye støv og oljepartikler inn i alt verktøyet hvis ikke det er en god etterbehandling med tørking og filtrering av trykkluften, forteller Gunnar Nordheim som er produktansvarlig for Quality Air i Atlas Copco Komressorteknikk AS. Vi opplever til stadighet at våre brukere har satt spørsmålstegn ved varigheten på verktøy, ventiler, sylinder o.l. som drives av trykkluft. I de fleste tilfeller er det lite feil på produktene. Ofte er det etterbehandlingen av trykkluften som ikke er god nok for å drive produksjonen.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!