Det tok fjorten dager å bore den 85 meter lange vertikalsjakta, som har en diameter på 5,5 meter. Sjakta skal lede luft ut fra tunnelen.

- Det vi gjør nå, er å sikre området på toppen av sjakta for folk og dyr. Først med et to meter høyt stålgjerde og så med ei solid rist over hullet, sier kontrollingeniør Sigmar Natvik i Statens vegvesen.

Entreprenøren AF og Statens vegvesen skal i disse dager foreta inspeksjon av luftesjakta. Inspektørene blir da senket ned i sjakta ved hjelp av en mobilkran og en spesiallaget korg med tak. Når sjakta er kontrollert, skal den sikres med sprutbetong og bolter. Sikringsarbeidet utføres manuelt fra den spesiallagde korga.

Raise-boring

Vertikalsjakter blir vanligvis sprengt ut, fra tunnelen og oppover. Sjakta i Øyertunnelen derimot, ble boret ut med raise-boremaskin. Det betyr at man først borer med en liten borkrone fra toppen av fjellet og ned i tunnelen.

Den lille borkrona blir så koblet av borestrengen og en stor borkrone satt på. Borestrengen med den store krona blir trukket fra tunnelen og oppover mot toppen av fjellet.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!