Vaiergravemaskinen Cat 8750 går døgnet rundt hele året, livsløpet er oppgitt til 40 år.

Eksperten på gruveutstyr Bucyrus International ble kjøpt av Caterpillar for 51,25 milliarder kroner i midten av november i 2010. Det styrket det allerede sterke selskapet og Cat-aksjene steg markant den samme dagen oppkjøpet ble kjent. Nå er maskinene på plass i velkjente Cat-farger og aldri har vel Cat-logoen vært så stor på noen maskin.

Nye maskiner er det egentlig ikke snakk om, bortsett fra ny lakk da. Tidligere i fjor kjøpte Bucyrus opp OK Terex Mining som Pon har vært forhandler for her i Norge.

Gigantene

Blant maskinene som nå har fått Cat-farger finner vi den elektriske Cat 7495 som tidligere het Bucyrus 495HR2.

Det er en elektrisk vaiergraver på 1382 tonn og en løftekapasitet på 109 tonn.

Cat opplyser for øvrig at den har sentralsmøring og interiøret er utført i hvitt for å redusere stress.

Disse maskinene er satt opp for å passe til visse typer dumpere. Har du en 7495 skal du bruke en Cat 795F som på bildet. En 795F tar tre skuffer før den er fullastet på ca 345 tonn.

Aller størst og tyngst er den digre Cat 8750 med sin arbeidsvekt på mellom 5800 og 7500 tonn. Maskinene er viktige i gruvedrift med overflatebrudd over hele verden. De går som regel kontinuerlig 24 timer i døgnet året rundt. Den kan nå dybder på 80 meter med en skuffekapasitet på 116 kubikkmeter. Gjennomsnittlig levetid er i følge Cat på 40 år.

Bredest

Caterpillars mål med oppkjøpet av Bucyrus er klart, nemlig å tilby flere produkter til gruveindustrien. Med Bucyrus sine 125 år med erfaring i dette segmentet har Caterpillar nå med god margin det bredeste sortimentet av overflate- og gruvedrifts utstyr i verden

Cat 7495 (Electric Rope SHovel) som tidligere het Bucyrus 495HR2 er ikke snauere enn en elektrisk vaiergraver og har medfølgende skjøteledning. Arbeidsvekten er på 1382,4 tonn og nyttelast er 109 tonn.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!