Dette er den tredje Claas Xerion som er solgt her i landet. Den første, en 3300, brukes til snørydding og entreprenørvirksomhet i Hemsedal. Denne kan du lese om her. Nummer to, en 3800 brukes til kalk og gjødseltransport i Vestfold.

Maskinen som nå er solgt, en 3800 VC, er den første som skal brukes i jordbruksdrift. Nominell effekt er 344 hk mens makseffekten oppgis til 379 hk. Handelen omfatter også en Disco 9300 in-line Butterfly med en arbeidsbredde på 10,5 meter.

- Jeg skal utvide virksomheten og vil fra neste år slå mellom 15 og 20 000 dekar gras, fordelt på to slåtter. Av dette er 400 dekar eget. Resten er leiekjøring. Jeg skal blant annet samarbeide med en større entreprenør på Steinkjer, sier Morten Sæhter.

På sprøsmål om det ikkehadde vært mer fornuftig med en ordinær traktor med ordinær butterfly, svarer Sæhter:

- Jordene her oppe i trøndelag er små og har få rette kanter. Ved å bruke en vanlig butterfly med front og bakmontering vil det bli problemer med striper i svingene. Med Xerion er slåmaskinene montert på ei linje. I tillegg har traktoren firehjulstyring. Dermed er ikke striper noe problem sjøl på jorder med dårlig arrondering. I tillegg har hytta på Xerion svært god ergonomi og jeg har alle slåmaskinene foran meg når jeg kjører.

Når det ikke er grasslått, skal traktoren brukes til massetransport og maskintransport. Sæther har også planer om å montere et stort krattknusingsaggregat for vedlikehold av skogsveier.

- Traktoren har en veiledende pris på 2,8 millioner kroner, og slåmaskina koster 650 000, sier selger Paul Waadal i Lantmännen Maskin AS til Bedre Gårdsdrift.

Waadal innrømmer at han er godt fornøyd med handelen, men sier at det viktigste er at Sæhter blir fornøyd. Ifølge planen skal traktoren leveres i god til til slåtten neste år.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!