Selv om situasjonen for øyeblikket er stabil, er det en kjernekraftulykke som pågår og som det vil ta måneder og år å få kontroll over.

Eksplosjonene som følge av at kjøleaggregatene ble slått ut av tsnunamien 11. mars i år skapte ikke bare bekymring for nedsmelting, den førte også til at mengder med skrap og materialer ble spredt.

De må nå fjernes for å kunne fortsette redningsarbeidet. Men materialet er sterkt radioaktivt og ordinære anleggsmaskiner med fører er det ikke mulig å benytte på grunn av strålefaren. I begynnelsen av april startet de første forsøkene på å rulle inn radiostyrte maskiner med fastmonterte kameraer.

Redingsmannskapene har også rigget området med seks andre kameraer for å kunne se hele arbeidsplassen. Maskinene, gravemaskinene og dumperne styres nå fra et kontrollrom to kilometer fra anlegget.

Løsningen som benyttes i Fukushima er spesiallaget av eksperter fra selskapet Yoshikawa Co, som har benyttet tilgjengelig teknikk fra andre bransjer.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!