23948sdkhjf

Science fiction for noen år siden, virkelighet i dag

I en garasje på Lillehammer har Rune Hansen utviklet og bygget det som kanskje er verdens mest avanserte fjernstyring for bruk til anleggsmaskiner.

Det som møter oss i garasjen til Rune Hansen (39) er en innretning som minner om en styrekonsoll fra ett av romskipene i Star Wars-filmene. Men det er ikke til romskip som befinner seg langt ute i galaksen dette er beregnet for, men belte- og hjulgående anleggsmaskiner.

Kort fortalt består innretningen av en plattform er montert på tre hydrauliske ben. På plattformen står det en operatørstol, en skjerm formet som en elliptisk paraboloide (parabollignende skjerm), høyttalere og projektor. Fra denne kan Hansen styre anleggsmaskiner som befinner seg opp til tre kilometer unna.

Hjerkinn

Det er ikke første gangen Hansen konstruerer avansert fjernstyring til anleggsmaskiner. Han var sterkt delaktig i utviklingen og produksjonen av utstyret som ble brukt på maskinene til Brødr. Gjermundshaug da de ryddet skytefeltet på Hjerkinn.

Les også: "Reodor Felgen"-løsninger på Norges tak

- Hjerkinn-prosjektet var veldig lærerikt og vi kom opp med mange nyvinninger. Til det prosjektet ble det brukt flere kameraer for å få bredt nok bilde. Det medførte en del utfordringer med synkronisering av kameraene og forvrengning av bildet.

På den nye fjernstyringen har jeg løst dette, sier Rune Hansen. Ikke har bare bildet blitt bedre, men ved å montere operatørstolen på en bevegelig plattform, får også operatøren følelse med hvordan maskinen beveger seg i terrenget. Plattformen beveger seg nemlig synkront med maskinens bevegelser. For å få til dette monteres gyro og sensorer på maskinen.

Hansen forteller at han på den nye fjernstyringen benytter kun ett kamera for å få 180 graders synsfelt. Med riktig dimensjonering av "parabolen" bildet vises på, blir det ingen forvrengning av bilde.

Paraboloideskjermen som er montert på plattformen, har en diameter på to meter og er 80 cm dyp. Stolen maskinføreren sitter i er plassert bare noen få centimeter fra skjermen og projektoren er plassert mellom stolen og skjermen. I tillegg til overføring av bilder fra maskin til fjernstyringen, blir også lyden overført.

På den måten kan operatøren oppfatte om det er mennesker, dyr, andre maskiner og lignende i nærheten av maskinen, og ikke minst at han/henne hører hvordan maskinen jobber.

Hyllevare

Rune Hansen begynte å forske på den nye fjernstyringen i 2009 og han har brukt ett år bare på å utvikle selve platformen. Utfordringene har vært mange og den første prototypen ble forkastet da bevegelsene i plattformen ble for voldsomme. En annen utfordring har vært å redusere forsinkelsen i overføingen av signalene mellom fjernstyring og maskin.

- Alle komponentene jeg har brukt er "hyllevare", men de er i utgangspunktet ikke tilpasset til å jobbe sammen. Så jobben har vært å få de til å "snakke" sammen, sier Hansen. Det er tydeligvis noe han har klart for signalforsinkelsen er nede i 100 millisekunder, og det på utstyr som overfører signaler i HD-kvalitet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078