I oktober startet asfaltutleggerprodusenten Joseph Vögele AG produksjonen ved sitt nye fabrikkanlegg i Rheingönheim utenfor Ludwigshafen. Den offisielle åpningen skjedde 10. desember. I februar i år besøkte en gruppe med norske kunder anlegget. Vi fikk bli med på rundturen i det som betegnes som verdens mest avanserte produksjonssted for asfaltutleggere.

Vögele er markedsleder i verden på asfaltutleggere med produksjon både i Tyskland, i Kina, Brasil og i USA. Fabrikken i Tyskland er den klart største og den som produserer brorparten av maskinene.

Økonomisk vekst og bygging av veier hører sammen. Selv om Tyskland fortsatt er et stort og viktig hjemmemarked for Vögele, er det BRIC-landene som vokser mest. Mens veivalsene har stanset i deler av Europa og Amerika etterspør de største vekstøkonomiene i verden flere maskiner som kan bygge infrastruktur.

I dag produserer Vögele 17 forskjellige modeller med asfaltutleggere, utallige screeder og maskiner for spesielle formål. I Norge selges det mellom 10 og 30 Vögele-utleggere hvert år.

Frie hender

Den nye Vögele-fabrikken til 800 millioner kroner betegnes som en av de betydeligste investeringene som er gjort innen produksjon av maskiner i Europa. Planleggerne og arkitektene fikk stort sett frie hender da de skulle designe layouten på fabrikken, som dekker et område på hele 370.000 m2.

I tillegg til produksjonslokalene på rundt 60.000 m2, er den nye fabrikken også hovedkvarter for Joseph Vögele AG og inneholder også et eget teknologi- og treningssenter (CTT) på nesten 3000 m2.

Fabrikken i Ludwigshafen er den foreløpig siste i en rekke av tunge fabrikkinvesteringer i Wirtgen Group. Alle kjernekomponentene lages på Vögele-fabrikken. Det gjør også screedene.

Les mer om Vögele og fabrikkbesøket i neste utgave av AnleggsMagasinet (2-2011)

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!