Den 118 tonn tunge dozeren kjøres av Frode Lauritzen hos Hæhre Entreprenør, som har en av landets største masseforflytningsjobber i forbindelse med flyplassutbyggingen på Kvernberget utenfor Kristiansund.

Cat-dozeren, med benevnelsen D11R, har fått kjælenavnet fordi den rydder godt opp rundt seg, akkurat som ei skikkelig husmor.

Dozeren er den største i Caterpillars dozer-serie og er ifølge den norske importøren, Pon Equipment AS solgt til tre av Norges største entreprenører, Hæhre, Johan Rognerud AS og Leonhard Nilsen & Sønner AS. Den siste ble solgt til LNS i 2006 og ble da satt inn i arbeidet med å laste kull fra Svea-gruven.

Oppgitt vekt på Svalbard-maskinen var 104 tonn. Maskinen er 10,8 meter lang, 3,6 meter bred, 4,7 meter høy og har en trekkraft på 150 tonn. Svalbard-dozeren var for øvrig utstyrt med et kullblad på 8,2 meter bredde og tre meters høyde. Bladet tar 75 m3 i hvert skyv. Kjempen henter krefter fra en CAT-motor på 35 liter og med en effekt på 850 hk.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!