Spesielle jobber krever spesielt utstyr. I forbindelse med Midgardsormen i Oslo, skal Kristian Olimb AS og danske Østergaard AS lage nesten 2 kilometer med mikrotunneler under Oslos gater. Riggplassen for dette arbeidet er sjakter på over 12 meters dyp og Olimb står for utgravingen av disse.

Som eneste av sitt slag i Norge har Olimb gått til anskaffelse av en Hitachi ZX225USRLC-3 med teleskopisk stikke fra Clamshell.

22 meter

Maskinen kan nemlig grave ut masser 22 meter under beltene sine og har allerede vist sin styrke ved utgravingen av sjaktene. For at leira ikke skulle komme opp ble sjaktene fylt med vann under utgravingen. Hytta er utskyvbar slik at maskinfører kan følge med på hva som skjer nede i dypet. En av de fire førerne på denne maskinen er André Lund, han er fornøyd med både maskin og jobb.

Jeg trives med denne type arbeid og synes maskinen fungerer veldig fint, forklarer André Lund.

Olimb måtte søke litt på nettet for å finne riktig type maskin til denne jobben, for det er nemlig ikke mange som leverer slikt utstyr. Prosessen og samarbeidet med Nanset Standard skal ha fungert veldig bra og maskinen ble levert nesten omgående i følge Tor-Erik Olimb

Maskinen gjør oss mer fleksible og effektive sammenlignet med å leie inn en stor mobilkran over en så lang periode. Teleskopstikken kan dessuten skiftes ut med en vanlig stikke, ved behov, forklarer Tor-Erik Olimb.

Sjeldent utstyr

Maskiner med dette utstyret er en sjeldenhet, det finnes 5 til 6 slike i hele EU og Clamshell har produsert til sammen 20 enheter av det spesielle teleskopet, som bærer navnet Clamshell Telescopic Arm. Utvidelsen og tilbaketrekkingen av enheten går raskt, og muliggjør hurtig og smidig teleskopisk bevegelse. Ettersom maskinen er kompakt og langtrekkende er den ideell til blant annet grunnarbeider og underjordiske oppussingsarbeider, får tungt vite. Det omfattende navnet kan forklares litt nærmere ved at US står for Ultra Short og signaliserer kort svingradius. LC står for Long Carriage som betyr langt understell.

Teleskopstikka var ikke påmontert under tungt sitt besøkt, men Olimb hadde erstattet den med en stikkeforlenger, altså dobbel stikke. Dette forlenger arbeidsområdet med over 3 meter. Maskinen brukes til å grave ut tunneleringssjakter i tillegg til å fungere som vanlig graver.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!