I 3. kvartal ble det solgt og levert 568 anleggsmaskiner av medlemsbedriftene i anleggsgruppa til Maskingrossisternes Forening (MGF). Det var en fremgang på 18 prosent fra tilsvarende kvartal i 2009.

Prosenttall er ofte vanskelige å forholde seg til, så også i dette tilfellet. Da er det lettere å se på antall solgte og leverte maskiner. I tredje kvartal 2009 ble det solgt 483 maskiner og da var på mange måter bunnen på nedgangen nådd etter kraftig tilbakegang i salget gjennom store deler av 2008 og 2009.

Målt i antall maskiner er dagens maskinomsetning langt lavere enn i rekordårene 2006-2007, delvis 2008. For nøyaktig to år siden - da nedturen startet for alvor, var det solgt godt over 3000 maskiner etter ni måneder. I år nærmer salgstallet seg 1600.

Nedturen for maskinimportørene startet egentlig våren 2008, selv om statistikken dette året lenge "hang etter" og viste salgsøkninger også etter at panikken hadde inntrådt for alvor.

På det verste, våren 2009, viste salgstallene en nedgang på over 60 prosent.

Når markedet halveres og vel så det i løpet av noen måneder får det virkninger, kanskje ikke med én gang, men ganske sikkert over tid.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!